Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Söndagsöppet talar om ungas sexualitet

Från 2009
Uppdaterad 02.05.2017 13:54.
Söndagsöppet om ungdomar och sex - Spela upp på Arenan

"När barnen kommer in i tonåren är det inte bara lusten att köpa saker som är aktuell, det är också en annan lust som blir mer och mer påträngande", påpekar redaktör Keijo Koivula. Men det bör man hålla sig sakligt och lugnt till.

Sexualundervisning är alltid svårt att hålla för barn. Vad skall man tala om; biologin, känslorna? Alla barn är så olika utvecklade.

Redaktör Christine Saarukka gör en gallup med ungdomar i flera olika skolor runt om i Svenskfinland om vad de vet om sex och det andra könet. Också läraren i medborgarfärdighet Mikaela Esch i Närpes får komma till tals.

Theresia Björklund talar om sex - Spela upp på Arenan

I det andra klippet talar redaktörerna på Söndagsöppet med psykolog Theresa Björklund. Björklund menar att människan är en sexuell varelse från fosterstadiet. Man skall genast ge ömhet och kroppslig närhet. När barnen kommer upp i tonåren är det nästan för sent tycker Theresa Björklund.

Men det är svårt att tala om sex naturligt. När Theresa Björklund frågar Christine Saarukka och Eero Wallen om var de har sina erogena zoner blir de generade.