Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Från apartheid till demokrati?

Från 2010
Uppdaterad 24.03.2015 15:40.
Intervju med Lindiwi Mabuze från ANC - Spela upp på Arenan

I början av 1990-talet gick Sydafrika från apartheid till demokratiska val. Men vägen dit var snårig.

Då avkoloniseringen i Afrika gick framåt blev Sydafrika, med sin strikta apartheidpolitik, isolerat. P.W. Botha, som blev president i Sydafrika 1984, utlovade reformer inom apartheid.

Reformerna innebar att de färgade och indierna fick rösträtt. Man skapade ett parlament för vita, färgade och indier. Missnöjet blev stort bland de svarta och även bland många vita.

Samtidigt försämrades landets ekonomi. Våldsamheterna och oron spred sig i hela landet och de svarta bostadsområdena bevakades av militären. Sydafrika höll på att närma sig ett totalt kaos och inbördeskrig. Regeringen styrde och censurerade nyheterna som sändes och tystade ner oppositionsledare. Tortyr och misshandel blev allt vanligare i fängelserna.

F.W. de Klerk blev president år 1989. Han inledde då direkta och officiella förhandlingar med Nelson Mandela och ANC i syfte att avveckla och avsluta apartheidpolitiken och införa majoritetsstyre. Förhandlingarna mellan regeringen och ANC ledde till att man beslutade om grunderna för ett nytt och demokratiskt Sydafrika.

1992 utlyste president de Klerk en folkomröstning om reformerna bland de vita; i omröstningen sade 68 % ja till fortsatta reformer.
Vid de första demokratiska valen 1994 vann ANC majoritet med omkring 62 % av rösterna. Och Nelson Mandela blev president, efter nästan 30 år i fängelse.

Här får vi se klipp från övergångsskedet i Sydafrika 1989-1994. Från 1980-talet hör vi intervjuer med medlemmar i ANC, zulupartiet Inkatha och i Black Sash. ANC-medlemmen Lindiwi Mabuze säger att det värsta helvetet som finns är apartheid.

Guldet är Sydafrikas största exportvara. Under apartheidtiden var de flesta som jobbade i guldgruvorna svart. Kristian Ulfstedt besöker en guldgruva i Buffelstown och intervjuar Joseph Masiu som jobbat i guldgruvan i hela sitt vuxna liv. När Joseph kom till gruvan var han analfabet, men nu efter apartheid klarar han sig bra och är förman för sin grupp.

Men problemen är inte över trots att apartheidsystemet har upphört, fattigdom, kåkstäder och djupa klyftor mellan fattiga och rika består. I det sista klippet besöker vi Billy Mofoekeng och Jacob Mngomezulu som tvångsförflyttades och vars hus jämnades till marken. Nu bor de i en kåkstad.

Text: Ida Fellman

Reportage från Sydafrika - Spela upp på Arenan
ANC-ledare släpps fria - Spela upp på Arenan
Regeringen träffar ANC-ledare och zulupartiet Inka - Spela upp på Arenan
Nya reformer - Spela upp på Arenan
De svarta med i parlamentet - Spela upp på Arenan
Guldgruvan i Buffelstown - Spela upp på Arenan
Återflyttning - Spela upp på Arenan

Läs också