Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Nelson Mandela friges

Från 2010
Uppdaterad 17.02.2015 09:23.
Nyheter om Nelson Mandelas frigivning - Spela upp på Arenan

Den 11 februari 1990 frigavs Nelson Mandela efter nästan 30 år i fängelset. Mandelas livslånga kamp mot apartheid bar frukt.

Informationsruta

Nelson Mandela blev den första president som valts i Sydafrika med demokratiska val med rösträtt för hela befolkningen. Mandela var Sydafrikas president mellan 1994 och 1999.

Efter att det boerdominerade partiet Nasionale Party segrade i valet i Sydafrika 1948 ingick man i Sydafrika in för en politik som införde rassegrering, apartheid.

Nelson Mandela blev en förgrundsfigur för ANC:s (African National Congress) motståndskampanj mot apartheid.

1962 blev Mandela ledare för ANCs beväpnade gren, som han var medgrundare till. Mandela koordinerade en sabotagekampanj mot militära och statliga mål, och planerade att föra ett gerillakrig om sabotaget inte lyckades få apartheidpolitiken att upphöra.

Mandela besökte även flera afrikanska länder och samlade in pengar för att finansiera kampen mot apartheidregimen och organiserade paramilitär träning.

Den 5 augusti 1962 arresterades Nelson Mandela efter att ha levt på rymmen under 17 månaders tid. CIA lär ha tipsat om var Mandela befann sig. Tre dagar senare ställdes han inför rätta åtalad för att han lett arbetare i en strejk och för att ha lämnat landet utan tillstånd. Den 25 oktober 1962 dömdes Nelson Mandela till fängelse och han fick tillbringa de följande 18 åren på ön Robben Island. 1982 överfördes han till det närbelägna fastlandsbelägna fängelset Pollsmoore Prison.

Samma dag som han frigavs, den 11 februari 1990, gjorde Nelson Mandela ett uttalande till nationen där han förklarade sitt engagemang för att åstadkomma fred och försoning med landets vita minoritet, samtidigt som han förklarade att den väpnade kampen inte var över.

När TV-nytt rapporterar om Nelson Mandelas frigivning kommer fel bilder in, och början av rapporten blir något komisk.

Text: Ida Fellman

Läs också