Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Erik Bergman: musiken, slumpen och människan

Från 2011
Uppdaterad 03.02.2016 10:13.

Erik Bergman 60 år

14:55

Erik Bergmans liv och verk går som en låga genom Finlands musikaliska 1900-tal. Genom hela sitt liv, ända till slutet, skapade Erik Bergman musik.

Erik Bergman (24 november 1911 Nykarleby – 24 april 2006 Helsingfors) var en finländsk tonsättare, akademiker och dirigent.

Bergman var en föregångsgestalt inom den finländska modernismen och har komponerat i flera olika musikstilar. Han har skrivit verk för orkester, kammarmusikensembler, soloinstrument och kör. Bergman intresserade sig för exotiska kulturer och instrument.

Under 1950-talet introducerade han tolvtonsmusiken i Finland. Hans specialintresse var den mänskliga rösten, och han skrev många verk för manskör. Erik Bergman var bl.a. dirigent för de finlandssvenska manskörerna Akademiska sångföreningen (1950-1969) och för Sällskapet Muntra Musikanter i Helsingfors (1951-1978).

Erik Bergman var gift fyra gånger. 1942 gift han sig med sångerskan Sylvelin Långholm. Hans andra hustru var sångerskan Aulikki Rautawaara. Hans tredje hustru var poeten Solveig von Schoultz. 2000 gifte sig Erik Bergman med skådespelerskan Christina Indrenius-Zalewski.

Har du alltid vetat att du skulle bli tonsättare frågar man Erik Bergman 1970? Och Erik Bergman berättar att han alltid när han sprang över Stora bron i Nykarleby på väg till skolan tänkte jag att om jag hinner springa från under en viss tid tror jag att jag blir pianist eller komponist. Men Erik Bergmans första lärare i piano, Alice Furuhjelm förskräcktes över att Bergman inte kunde spela en skala trots att alla Chopins stycken var bekanta. Erik Furuhjelm föreslog att han skulle hänge sig helt åt komposition.

På president Kekkonens 70-årsdag spelade man den gamla folkmelodin Kun on oikein hulivililuonto i Erik Bergmans arrangemang på Ekudden. Presidenten var mycket förtjust i den.

Ett kärt och viktigt ställe för Erik Bergman är Grynna i Karleby. Där finns tystnaden som han behöver för att kunna skapa. Bergman har ett stort intresse för den elektroniska musiken, men vill hålla upp den mänskliga rösten: "man måste ändå försöka tro på det mänskliga trots allt."

Det var också på Grynna som mycket av Det sjungande trädet kom till. Erik Bergman skapade operan vid 77 års till ett libretto av Bo Carpelan. Han tilldelades Nordiska rådets musikpris för Det sjungande trädet 1994 och det uruppfördes på Finlands Nationalopera när den öppnade i ett nytt hus 1995.

Sitt sista verk, Fantasi för trumpet och orkester, komponerade Erik Bergman vid 92 års ålder, kort innan han drabbades av en hjärnblödning. Erik Bergman avled den 24 april 2006 i Helsingfors.

Erik Bergmans livsverk går som en låga genom Finlands musikaliska 1900-tal, glödande, tändande. "Vi har här ibland oss en tonsättare vars livsverk på ett unikt sätt berör hela seklets andliga historia", skrev tonsättarkollegan Paavo Heinonen i programboken till Erik Bergmans 90-årsjubileum.

Erik Bergman på Grynna i Karleby

13:17

Erik Bergmans musik genom 4 decennier

19:53

Ulf Söderblom och Erik Bergman diskuterar operan Det sjungande trädet

33:13
Inför uruppförandet av Det sjungande trädet - Spela upp på Arenan
Det sjungande trädet på Operan - Spela upp på Arenan
Tankar på Grynna om Det sjungande trädet - Spela upp på Arenan
Avanti till Erik Bergmans ära - Spela upp på Arenan

Nekrolog över Erik Bergman

3:20

Läs också