Stridsflygplan, bomber och propaganda under fortsättningskriget

Propaganda och ryssen utanför Hangö
Hur lät egentligen kriget? För frontmännen och den civila befolkningen? Vi får i dessa klipp höra propaganda, om utbildningen av stridsflygare men också de bomber och alarm som var vardag för Finlands folk under fortsättningskriget.
Informationsruta
Stridsljuden är inbandade i Helsingfors (Fabiansgatan) den 24 januari, den 25 augusti och den 23 november 1942, i Hangö den 24 januari 1942, och i Krivi och Munakukkula den 24 januari 1942 och den 28 maj 1943.
I det första klippet får vi höra om hur man utövar propaganda för ryssarna på Hangöfronten. Artillerield och infanterield hörs under hela inspelningen. Mannen som pratade ryska intervjuas av Rolf Simberg. Han berättar om vad propagandan innehåller, vad han säger åt ryssarna och att de gör så här varje dag. Resultatet av propagandan har varit att några ryska män har kommit över och gett sig till fånga.

Stridsflygare utbildas
Pelle Lindholm beösker i det andra klippet en skola där man utbildar stridsflygare. "Fullfjädrade och fullt utbildade jaktflygare är på permission för att sedan flyga ut i kriget". Varje elevs mest innerliga längtan är att så snart som möjligt komma till fronten och där göra något verkligt, påstår redaktör Pelle Lindholm. Flygningarna har sin tjusning men att få vara med om luftstrider är det bästa. Pelle Lindholm beskriver hur vackert stridsflygen landar. Markpersonalen är genast framme för att ta emot de vackra stridsflygplanen. Varje dag utbildas fler och fler unga män till Finlands luftstridskrafter. Sådana som är färdiga att när som helst kasta sig in i striden, enligt Lindholm.

Helsingfors bombas (endast krigsljud och alarm)

Stridsljud, bomber och tystnad
Hur lät då kriget för den civila befolkningen och för frontmännen? Det kan man höra i de tre sista klippen, bomber och luftalarm. Bombningarna och alarmen som hörs är inbandade i Helsingfors, Hangö, Krivi, Munakukkula

Stridsljud, bomber, tystnad och fågelsång
När bomberna visslar och exploderar och smäller känns tystnaden och fågelsången efteråt samtidigt både olycksbådande och hoppingivande.