Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Jan Guillou hemlig KGB-agent?

Från 2009
Uppdaterad 23.04.2015 12:35.
Nyhetsinslag om Jan Guillou - Spela upp på Arenan

Var den berömda författaren Jan Guillou en KGB-agent? Leif GW Persson är inte överraskad: "Guillou är barnsligt förtjust i spionage".

Tidningen Expressen avslöjade på lördagen att den svenska författaren och samhällsdebattören Jan Guillou arbetade under fem års tid, med början år 1967, för den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB.

Expressen har fått ta del av den svenska säkerhetspolisen Säpos dokument angående Guillous verksamhet.

Guillou fick betalt av KGB, men menar att han inte har gjort något brottsligt. Guillou anmäldes till Säpo av en nära vän.

Jan Guillou blev berömd i Sverige i början av 1970-talet när han var med om att avslöja ett hemligt militärt underrättelse- och kontraspionageorgan, som var direkt underställt överbefälhavaren. Avslöjandet publicerades i en liten vänstertidning, FIB/Kulturfront och kallas allmänt för IB-affären, där IB står för Informationsbyrån.

Informationsbyrån följde med svenska kommunisters verksamhet och bevakade Sovjetunionen också på finskt territorium. Guillou blev år 1974 dömd till fängelsestraff för avslöjandet.

Senare har Guillou blivit känd som författare, speciellt för romanerna om agent Carl Hamilton.

Kriminologen och författarkollegan Leif GW Persson är inte förvånad över Expressens avslöjande i dag om att Jan Guillou har verkat som spion för sovjetiska KGB. - Han är barnsligt förtjust i spionage, säger Persson om Guillou.

Text: svenska.yle.fi/nyheter