Barn är villiga konsumenter

Vi lever i ett konsumtionssamhälle, berättar Jenny Westergård i Stoff 1987. Konsumtionen går bara fortare och fortare och barn är viktiga konsumenter. 1987 ordnades t.om. en sponsorerad mässa med David Hasselhoff där barnens ha-begär väcktes.
I Dipoli i Esbo hålls en konsumtionsmässa för barn och deras föräldrar. Det är smällkallt ute, och köerna ringlar sig långa hela dagen. Vissa rymdes inte in. Arrangören är ett privat företag, Sisu-Mies, med Heikki Reijonen. Mässan skulle förverkligas på barnens villkor, men den handlar snarare om att göra reklam för de sponsorerande företagen, enligt redaktören.
Vem huvudpersonen var rådde det däremot inget tvivel om: David Hasselhoff, som tackade sponsornerna för att ha hämtat honom dit. Barnen fick dock bara se en skymt av honom.
Ulla Gyllenberg kritiserar mässan som bara väcker ha-begär och konsumtion och inte ger något skapande åt barnen. "Ritari Ässä är säkert sexigare än Jörn Donner, men inte är han nu en skådespelare!"
I Stoff diskuterar Jenny Westergård prylsamhället med produktion och konsumtion. Vårt nuvarande samhälle är ett konsumtionssamhälle, eller ett slit- och slängsamhälle, påpekar hon.
Skolbarn intervjuas om vad de sku vilja ha från Stockmanns leksaksavdelning. Barnen kan redan vara kritiska inför försäljningstricken och reklamen.
Vi besöker reklambyrån Taucher Reklam och hör vad VD Kenneth Oker-Blom har att säga. Det effektivaste sättet att sälja något är att tala mun mot mun. Reklamen är det nästeffektivaste sättet. Den som har hand om kommunikationen har oerhörd makt. Barnen påverkas ännu mera än andra av reklam. Kenneth Oker-Blom påpekar att vi därför bör vara försiktiga med reklam för barn.
