Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Sjöscouterna styr ut på havet

Från 2013
Uppdaterad 31.01.2016 13:07.
Med scoutkåren Vikingarna - Spela upp på Arenan

Av de finlandssvenska scoutkårerna är många sjöscoutkårer. Den östligaste i Lovisa, den nordligaste i Jakobstad. I sjöscoutingen kombinerar man klassiska scoutfärdigheter med navigation och segling enligt scoutmetoden "learning by doing".

Juniorscouterna inom Helsingfors Svenska Metodistförening grundade en sjöscoutkår 1917. Då kåren blev självständig byttes namnet till Sjöscoutkåren Vikingagossarna. År 1920 anslöt sig en flickavdelning till kåren och man antog namnet Sjöscoutkåren Vikingagossar och –flickor. År 1926 delades kåren upp i en flick- och en pojkkår, och kåren tog namnet Sjöscoutkåren Vikingarna. Men 1926 blev flickscoutkåren förbjuden, för flickor och sjöscouter "hörde inte ihop", men man återupptog Vikingaflickorna 1946.

1973 följer vi med på ett seglingsläger för Vikingarna och Vikingaflickorna på Stora Bredskär i Porkala. Lägerchef Erik Holmberg berättar om de cirka 100 scouterna som är med på lägret. Det är tidig väckning och signal för program. Barnen gäspar stort och fåglarna kvittrar till morgonmålet.

Tio år tidigare har unga pojkar farit "Till sjöss med storbjörn" på piggt seglingsläger. Tyvärr är klippet stumt.

Stumfilm från sjöscoutläger - Spela upp på Arenan

Hösten 1946 bestämde sig några ledare från KFUM:s scouter också att grunda en sjöscoutkår i Helsingfors. Kåren fick namnet Seaboys.

1990 fanns cirka 4500 svenska scouter i Finland, av dem var 1500 sjöscouter. Vi följer Seaboys-pojkarna på segling och till kårlokalen och får höra en massa om scouting, vagungar.

Om sjöscoutkåren Seaboys - Spela upp på Arenan

Nikolas har varit medlem i Seaboys i Helsingfors fem år 2005. Han berättar om förläggningar, läger och seglingar. Seaboys ledare är snälla, menar Nikolas.

Sjöscouterna Seaboys i Helsingfors - Spela upp på Arenan

Sjöscoutkåren Fribytarna i Borgå fyllde 40 år 1974. Gia Melin intervjuar och lyssnar på muntra melodier och roliga historier.

Fribytarna - sjöscouter i Borgå

18:42

Läs också