Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Scouter på 2000-talet

Från 2009
Uppdaterad 08.04.2015 14:52.
Vad gör scouterna på 2000-talet? - Spela upp på Arenan

Också på 2000-talet är scoutrörelsen viktig för många. Scoutrörelsen är inte död, men vad gör scouter nuförtiden? Hjälper de gamla damer över gatan och slår knopar. Jo, men också en massa annat.

I Finland är ca 75.000 ungdomar medlemmar i någon scoutkår. Det finns 850 scoutkårer i Finland.

De finskspråkiga kårerna är uppdelade i distrikt, medan den svenska Fissc (Finlands Svenska Scouter) är en organisation för alla svenska kårer i Fnland.

Scoutmetoden är väldigt viktig för scoutverksamheten. Scoutmetoden går ut på att alla individer ska ha möjlighet att utvecklas och lära sig nya, viktiga saker. Till scoutmetoden hör bl.a friluftsliv och upplevelsebaserad inlärning "Learning by doing."

Ann-Sophie Sandström intervjuar scouter i Nykarleby. Särskilt för blyga pojkar är scoutpatrullerna viktiga. Man måste inte stå ut och ta egna beslut, som i sportsammanhang. Man kan följa med gruppen och mogna tills man kan ta egna beslut, om man ens vill det.

Emma Portin från Grani Scouter älskar allt med scouting och läger, och tillbringar flera veckor med att bo i tält. Joanna Kraft från redaktionen Jox träffar Emma på scoutlägret Wik. Joanna är inte helt begeistrad först men smittas av Emmas entusiasm. Hon fascineras av det mesta, av att man inte dricker sprit och av att alla scouter klockan halv sju på morgonen "är helt sjukt pigga". Och av flagghalningen får hon t.om. kalla rysningar. Emma skrattar nöjt åt att Joanna blivit scoutfrälst.

Här får vi också bekanta oss med Erica Backholm från Vasa korsfararflickor och Nikolas från Seaboys i Helsingfors. Vi får följa med Erica på en hajk och med Nikolas på ett scoutmöte.

2010 fyllde scoutingen 100 år i Finland, och den är på intet sett död. Emma Storbacka gästar Min Morgon och talar om scoutingen som hobby.

Text: Karolina Eriksson/Ida Fellman

Scouter i Nykarleby

12:49
Jox-Joanna och Emma på scoutlägret Wik i Västanfjärd - Spela upp på Arenan
Emma Storbacka brinner för scoutingen - Spela upp på Arenan
Scouter i Vasa - Spela upp på Arenan
Sjöscouterna Seaboys i Helsingfors - Spela upp på Arenan
Om skogsmulle och scouting - Spela upp på Arenan

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan