Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Olyckan i Långnäs hamn

Från 2009
Uppdaterad 16.01.2016 18:21.
Långnäs hamn öppnas - Spela upp på Arenan

Långnäs hamn på Lumparland, Åland öppnade för trafik till Sverige 1965. Tre år senare skedde där en förödande olycka då fartygen Ilmatar och Botnia kolliderade

Långnäs ligger på Lumparland, Åland. Fördelarna med att lägga en hamn där var att man slapp den grunda och smala sträckan till Mariehamn.Vinterhamnen i Långnäs gjorde att man kunde förkorta resan till Sverige med 12 sjömil.

Redaktör Karl Sahlgren anländer i november 1965 bland de första till den nya hamnen i Långnäs. Öppningsceremonin är festlig.

Olyckan utanför Långnäs. Kaptenen intervjuas - Spela upp på Arenan
Resenärer från Botnia intervjuas (på finska) - Spela upp på Arenan

Tre år senare, den 28 november 1968, kolliderade två fartyg med varandra utanför Långnäs, Ilmatar och Botnia. Orsaken var den tjocka dimma som låg utanför kusten. Sex personer avled.

Botnias och Ilmatars skador (stum) - Spela upp på Arenan
Botnias och Ilmatars skador (stum) - Spela upp på Arenan

Från Långnäs går landskapsfärjor till Kumlinge och Galtby via Kökar. När taxfree-försäljningen inom EU försvann 1999, byggdes en ny terminal så att stora bil- och passagerarfärjor från Sverige och Finland kan lägga till i Långnäs. Därmed har denna försäljning ombord på färjorna kunnat vara tillåten fortsättningsvis, eftersom Åland har särskilda regler. Anlöpen görs av färjor på väg mellan Åbo och Stockholm och det nattetid. Anlöpen tar endast 10 minuter. Det är strax över 30 kilometer från Långnäs till Mariehamn.