Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Frukost-tv diskuterar

Uppdaterad 10.03.2015 13:20.

Hur såg morgontv ut på åttiotalet? Res tillbaka till Frukost-tv 1988. Gäster och diskussioner är viktiga inslag i mysig morgon-tv. Och i Frukost-tv kan man diskutera allt från wc-papper till civil olydnad.

Frukost-tv sändes bara 6 gånger på lördagar hösten 1988. Programledare var Ann-Kristin Schevelew. På programmet stod väderrapporter för finlandssvenskarna, Kurre Österbergs VäderLek och nyheter - direkt från datorskärmen. För barnfamiljerna visades barnserien Björkbiträdet och en putslustig pantomimserie om familjeliv.

Varje avsnitt av Frukost-tv hade ett tema som följdes upp i tvprogrammet Rådslaget två dagar senare. Man diskuterade i grupp frågeställningar om tolerans, civil olydnad och u-landshjälp.Ann-Christin Schevelew inbjuder tittarna till Frukost-tvs premiärsändning och hoppas att det skall vara lika roligt för dem som för redaktionen. Förutom nyheter, väder och allmän information hade man i varje del också ett tema som Schevelew och hennes gäster diskuterade.

I det första avsnittet diskuterar man tolerans. Med vid bordet är bl.a. sångaren Cyndee Peters och Kårkullas egen sånggrupp och musikterapeuten Tiina Krause.

Kårkulla Big Bang framför en egen sång. Och Cyndee kommer med en bra poäng: hon vill slopa begreppet tolerans och i stället tala om respekt. Att tolerera betyder att man egentligen inte gillar det.

Med skådespelare Asko Sarkola och operasångare Peter Lindroos diskuterar Schevelew morgonrutiner, inspiration och wc-papper.

Och i Frukost-tv kan man också vara olydig och diskutera civil olydnad, med bl.a. Eva och Ingvar Bratt som medverkat i den s.k. Boforsaffären, Martina Reuter och Georg C Ehnrooth.

Finns det skillnader i manligt och kvinnligt chefskap? Och är man mera kreativ som företagsledare eller konstnär? Det diskuteras i det fjärde avsnittet av Frukost-tv.

Mission, bistånd och rättvis u-landshandel
Mission, bistånd och rättvis u-landshandel - Spela upp på Arenan

I den sista sändningen diksuteras u-landshjälp vs rättvis u-landshandel. Med och diskuterar är missionärerna Märta von Schantz och Rafael Edström, U B Lindström från Unicef, samt Krister Idström som varit med och grundat gruppen Afrikan Tähti (Afrikas stjärna)
som importerar produkter direkt från afrikanska odlare och vill främja rättvis handel i stället för enbart bistånd.

Diskussionerna blir intressanta och man smakar på produkterna. Märta von Schantz efterlyser dock import även från småodlare i andra afrikanska stater än de storfarmer i Zimbabwe Afrikan Tähti importerar från.

Text: Ida Fellman

Läs också