Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Män i vackra röda naglar

Från 2010
Uppdaterad 28.04.2015 13:28.
Intervju med Lasse Svartström (utdrag) - Spela upp på Arenan

Kläder är ju bara textiler, varför skall man könsbestämma dem, undrar Lasse Svartström, Finlands "första" transvestit.

Barbro Björkfelt har gjort en stark dokumentär om att vara transvestit. Filmen innehåller inslag med en anonym person "Timo" och intervjuer med Lasse Svartström.

Det var på 1960-talet när Lasse Svartström sällskapade med en kvinna som han på allvar började använda kvinnokläder. Minikjol var på modet, men Lasse kunde bara använda den hemma.

Transvestism var då förbjudet i lag, det räknades som om man var maskerad. Man kunde bli fängslad. Men 1967 ansåg justitieombudsmannen att man inte mera kan se det som kriminellt för en man att klä sig i kvinnokläder, det finns ju faktiskt unisexmode också.

Då tog Lasse Svartström kontakt med pressen. Efter flera artiklar i olika tidningar, kvällspressen och stora dagstidningar hade Lasse Svartström inga problem. Han har klätt sig i kvinnokläder som han har velat efter det. Det hjälpte också Lasse att få behålla sitt jobb, för ingen kan ju avskeda en kille, om han har varit i pressen.

Lasse Svartström fick ett jobb som vaktmästare på Helsingfors Arbis och där fick han gå och klä sig som han ville. Lasse Svartström har ingen manlig roll.

Lasses hobbier är shack och att gå ut som BB och dansa. I bastun är han alltid Lasse, utan kvinnokläder.

Lasse Svartström tycker synd om de killar som måste dölja och hemlighålla sina lustar. Det kan ju inte vara hälsosamt. Som ett exempel ser vi Timo/Ester som inte visar sitt ansikte eller röst (uppläsningen är av Yles redaktör Rolf Granqvist).

Barbro Björkfekt undrar om Lasse skulle vilja vara kvinna, men det kan han inte svara på. Han är inte kvinna, och han vill absolut inte operera sig. Inte skulle han väl operera sig till elefant heller fast han ville det.

Text: Ida Fellman