Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Tove Jansson läser hela Kometen kommer

Från 2014
Uppdaterad 27.11.2019 13:39.
Bokpärm till Kometen kommer
Bildtext Tove Jansson och boken Kometen kommer.
Bild: Förlaget M

Kometen kommer är en skräckfylld barnbok där Mumindalen hotas att förintas av en stor komet. Här läser Tove Jansson sin bok om katastrofer, äventyr och trygghet.

Kometen kommer (1968) är en bearbetad upplaga av Kometjakten som kom ut 1946. Det är den andra boken om muminfamiljen efter Småtrollen och den stora översvämningen.

Tove Jansson har sagt att hon blev påverkad av andra världskrigets katastrofstämningar, rädslan för atombomben och hur det är när man är tvungen att fly hals över huvud, flytta från sina trygga hem som blivit otrygga.

I det första kapitlet träffar det lilla djuret Sniff en katt och hittar en väg och en grotta. Men en vilsen stjärna, en stor komet, är på väg mot Mumindalen och katastrofen närmar sig.

De olika trollen reagerar på olika sätt: Bisamråttan ger upp och talar dystert om jordens undergång, Muminmamman behåller sitt lugn.

Mumintrollet och Sniff reser ut för att ta sig till ett observatorium för att ta reda på mer om kometen. Vid floden träffar de Snusmumriken, som är van att vandra.

Snusmumriken kommer med dem på färden genom Ensliga bergen till observatoriet.

Också Snorken och Snorkfröken är ute för att ta reda på mer om kometen. Mumintrollet blir förälskad.

Världen är konstiga och kuslig, havet försvinner och kometen kommer närmare.

Trollen vandrar över det uttorkade havsbotten på styltor. De träffar också en frimärkssamlande hemul. Snorfröken längtar efter skönhet och glädje.

Snusmumriken försöker trösta dem med en sång, men en cyklon förstör hans toner i munspelet.

När trollen kommer hem är kometen mycket nära, och familjen flyr till Sniffs grotta.

Det lilla rädda djuret Sniff utför en modig handling när han räddar sin lilla katt och en fasansfull stund söker Mumintrollet efter Sniff som söker sin katt.

Slutet är öppet. Havet har kommit tillbaka, men finns Muminhuset kvar?

Mer om ämnet på Yle Arenan