Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Knarkare berättar

Från 2010
Uppdaterad 21.04.2015 12:59.
Inslag om narkotika - Spela upp på Arenan

"Peter" 17 år och "Anders" 27 år berättar vad narkotika är för dem. Hur ser deras liv ut?

17-åriga "Peter" har varit fängslad några dagar för att han har rökt gräs (hasch). Han tycker att polisen har behandlat honom fel. Han satt fängslad några dagar, hade huvudvärk och var hungrig och törstig.

Dessutom tycker "Peter" att hasch inte är farligt - det leder inte till starkare droger som amfetamin. Men det förstår inte "Peters" föräldrar.

"Anders", som är 27 år gammal, är redan djupt nere i knarkträsket. Hans narkotikamissbruk började då han var 13 år och fick pröva på hasch av några äldre flickor. Sedan dess har han använt speed (amfetamin), morfin och heroin.

"Anders" säger att en knarkare varken har själ, känslor eller samvete. Han eller hon gör vad som helst för knarket. Det är dessutom ingen annans fel i "Anders" fall att han började knarka. Hans föräldrar är vanliga och hyggliga, men han har brutit med dem.

"Anders" har flyttat runt i Norden för att fly undan polisen, smugglat droger, suttit i fängelse, stulit och pundat. Knarkvård finns egentligen inte, säger han.

På frågan om hasch för vidare till starkare droger kan han inte svara. Man blir väl inte beroende direkt, men efter två veckor är det nog bara utför.

Text: Ida Fellman

Mer om ämnet på Yle Arenan