Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Leo Rosenberg - ett liv

Från 2010
Uppdaterad 25.05.2015 15:49.
Reportage om Leo Rosenberg - Spela upp på Arenan

Leo Rosenbergs liv rymmer så mycket att det skulle räcka för många liv. Han har varit krigsbarn, asfaltskonstnär, spadist och trumpetist. Han har bott på många ställen men inte haft många hem.

Peter Berndtson reser runt med Leo Rosenberg. De reser till de platser Leo har bott eller arbetat på och i minnet till Leos barndom och ungdom.

Som 9-åring flyttade Leo som krigsbarn till Sverige. Han ville det själv, trots att hans mamma var motsträvig. Men han hann nog ångra sig på sin långa resa över Torneå. Och i Sverige blev hönsen hans bästa vänner.

Till ungdomstiden hör också Leos minnen av musik. Han spelade trumpet och älskade musiken. Men sedan sprack hans läpp och det var det.

En lycklig tid upplevde Leo som nygift i en splitterny lägenhet i I-trappan i östra Helsingfors. Men det blev skilsmässa. Efter skilsmässan har Leo levt ett kringflackande liv.

Leo Rosenberg har gjort många jobb i sitt liv. Han började med att asfaltera redan 1952. Där kom han upp sig ända upp till förmanspost.

Men förmanskapet gillade Leo inte och flyttade vidare till att bli spadist på byggen. Men när Leo känner doften av nysmält asfalt blir det som en sjuka i hans kropp och han vill ut och asfaltera.

Leo Rosenberg är hängivet intresserad av musik, television och av att spela på travhästar.

Följ med Leo på hans resor.

Text: Ida Fellman

Läs också