Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Kvistiga frågor 1970-1971

Från 2010
Uppdaterad 24.02.2020 14:27.
Radio
Bild: Yle/Pekka Sipilä

Gustaf Laurent var en viktig radioröst för många lyssnare i över 15 år. Här svarar han på lyssnarnas kvistiga frågor om bl.a. trafik, vägar, fuskläkare och skatter.

Om kreatur och sommarstugor

14:17

I det första klippet, sommaren 1970, gäller de stora spörsmålen turisttrafiken och olika bidrag, folkpension, kreatur och sommarstugor. Dessutom frågar man sig hur socialnämnden riktigt arbetar.

Frågor om fuskläkare, strejker och skatter en slaskig mars

14:12

Det andra klippet från en slaskig mars 1971 är aktuellt på många sätt. Gustaf Laurent säger att man är på väg mot ljusare tider, metallarbetarnas strejk är över och Finland har fått en ny regering. Det enda som återstår är vardagens vanliga trassel, som kan vara nog så otrevligt för den som råkar ut för det.

Bland annat har Laurent fått en fråga av en ålänning som dömts för rattfylla. Nu har det kommit fram att läkaren som tagit blodprovet inte hade någon licens eller utbildning, endast folkskola. Nu har den kriminella läkaren flyttat till Sverige och lyssnaren vill ha honom utlämnad och straffad.

Gustaf Laurent minns att han läst om läkaren på Åland. Men att han var en uppskattad läkare, trots att han inte hade utbildning. Och att ta ett blodprov kan väl inte vara så svårt? Låt saken vara, tycker Gustaf Laurent.

En västnyländsk småbrukarhustru har legat på sjukhus i 15 repriser och opererats sju gånger. Det är svårt för henne att få någon att sköta hem och ladugård.

Från den frågan kommer Gustaf Laurent in på frågan om invaliditet och möjligheten för tullnedsättning för bil. Skall man vara 50 % invalid eller 65 % invalid för att få tullnedsättning? En professor kan man lita på, menar Gustaf Laurent. Om professorn i medicin har sagt att det räcker kan man tro honom. Så läser Gustaf Laurent upp ur "lagen angående ändring av lagen om bil- och motorcykelskatt".

"En av gårdsägarna" hade ställt en så besvärlig fråga att Gustaf Laurent inte kunde svara på den frågan genast.

Text: Ida Fellman