Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Furuhjelms på Hongola gård

Från 2010
Uppdaterad 01.06.2015 16:44.
Dokumentär om Hongola gård (utdrag) - Spela upp på Arenan

Peter Berndtson har gjort en fascinerande dokumentär om Hongola gård. Och om mor och dotter Furuhjelm som styr och ställer där. Mor Helena i köket och dottern Christine på resten av gården.

Informationsruta

Hongola gård har varit viktig för många personer inom litteraturen, bl.a. Runar Schildt och Sirkka Turkka har jobbat där. Väinö Linna är född på Hongola gård, hans far var slaktare där. Linna flyttade senare till Tammerfors. Hongola gård har tillsammans med Laukko gård inspirerat Linna till beskrivningen av gården i Här under polstjärnan.

Hongola gård ligger i Urjala, 60 km från Tammerfors. Det är ett säteri från 1600-talet. Släkten Furuhjelm har funnits i elva generationer på Hongola gård.

Huvudbyggnaden på Hongola byggdes 1735, och förnyades 1820-30 och 1902. Men 1972 brann hela byggnaden ner, tillsammans med alla porträtt av släkten. Det var en stor sorg för Christine Furuhjelm. Dessutom dog hennes hund. Sedan dess har hon alltid minst fyra hundar.

Christina Furuhjelm, 1989
Bildtext Christina Furuhjelm (1989)
Bild: Yle videostill

Christine Furuhjelm har målat nya porträtt av gamla fotografier som nu pryder salen.

Den nuvarande huvudbyggnaden "Fåfängan" byggdes 1830 som gäststuga till ett silverbröllop. Huset renoverades 1912 enligt arkitekt Stenius ritningar och var fram till 1972 arbetarbostad.

När huvudbyggnaden brann ner byggde man en ny arbetarbostad ochb byggde om Fåfängan till ny huvudbyggnad. Gården har också en stenladugård från 1815. Den engelska parken på Hongola planerades 1878 av trädgårdsmästare Gauff.

Christine Furuhjelm köpte Hongola gård av sin far 1974. Fadern dog 1975. Gårdar dör ut sorgligt mycket, påpekar Christine, men Hongola fungerar ännu som ett eget samhälle, med butik, egen veterinär. 1989 har gården 4 000 hektar och 400 åkrar. Dessutom har man djurproduktion med grisar, kor och hästar.

Det är ett privilegium att få bo på en så stor, fin och gammal gård, säger Christine Furuhjelm. Men det är vansinnigt svårt att hålla ihop ett så stort ställe. Varje dag sliter Christine i svinfarmen och ladugården. Spannmålsproduktion lönar sig inte. I stället är det grisarna och korna som står för produktionen. På gården jobbar 20 personer. Men det är också svårt att få det att gå ihop med skog- och husdjursproduktion.

Christine Furuhjelm drabbades av en hjärnblödning och förlorade talförmågan som hon nu tränar upp igen. Som hobby kör Christine Furuhjelm fyrspann, rider och målar tavlor. Hon älskar att måla djur, i synnerhet hästar. Hästar är det vackraste hon vet. Christine började med hästar på 1960-talet.

Djuren är för Christine de allra viktigaste. Inne i huset rör sig fyra hundar, en anka och en tupp som Christines bästa vänner.

Läs också