Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Pälsnäringen och aktivisterna

Uppdaterad 25.05.2015 15:21.

Pälsfarmer har smygfilmats av djurrättsaktivister. Största delen av de pälsfarmer där djurrättsaktivister har smygfilmat vanskötta djur ligger i Österbotten. Men pälsfarmarna säger att de inte behadlar djur illa.

Informationsruta

Bildmaterialet är filmat av Oikeutta Eläimille.

De Grönas ordförande, arbetsminister Anni Sinnemäki, vill förbjuda pälsfarmning i Finland. Precis som den har gjort i flera andra europeiska länder. Hon är redo att skriva in målet i nästa regeringsprogram.

Svenska folkpartiet fördömer Sinnemäkis förslag. Det skulle göra 20 000 människor arbetslösa, säger SFP:s vice ordförande Anna Bertills. Pälsdjursnäringen inbringar dessutom 200 miljoner euro i exportinkomster. Enligt Bertills kommer pälsdjursnäringen att flytta till andra länder om den läggs ner i Finland och då försämras möjligheterna till övervakning och förbättrat djurskydd radikalt.

Djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille lämnade in en brottsanmälan mot sju pälsfarmer, där djuren har behandlats illa.

I svenska Österbotten anmäls fyra farmer. Pälsfarmerna ligger i bland annat Närpes, Pedersöre, Korsholm, Oravais, Kronoby, Seinäjoki och Jakobstad.

På filmerna ses djur med infekterade sår och ögonskador, och kadaver i samma burar som levande rävar.

Enligt Evira finns det på basis av bildmaterialet skäl att misstänka grova försummelser. Evira ger länsveterinärerna i uppdrag att inspektera de farmer som förekommer på bildmaterialet.

Pälsfarmarna som Tv-nytt intervjuar säger att de själv chockeras av bilderna och att det inte ger den rätta bilden av farmerna.

Pälsdjursnäringen meddelar att de själv kommer att granska de rävfarmer som misstänks för vanskötsel. Inspektionerna genomförs av Finlands pälsdjursuppfödares förbund och skinnauktionsbolaget Turkistuottajat.

Text: svenska.yle.fi/nyheter