Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Prematurvård i Finland

Uppdaterad 11.11.2015 13:33.

Vården av prematura barn i Finland är på internationell toppnivå. Redan på 1950-talet kunde man rädda många för tidigt födda barn.

Prematur används som benämning på barn födda före 37:e graviditetsveckans utgång. Prematurvården i Finland anses vara ensåstående. I Finland har man räddat barn som fötts i vecka 22.

Arvo Ylppö (1887-1992) var en finländsk barnläkare och arkiater, som var internationellt känd för sin forskning rörande vården av prematura barn och lade därmed grunden för den finländska prematurvården. Redan på 1950-talet kunde man rädda många för tidigt födda barn. I ett nyhetsinslag från Barnets Borg ser vi en modern kuvös där barnet ligger helt naken.

En prematur födsel innebär vanligen vård på en neonatalavdelning för barnet. Vi besöker Vasa centrals barnsjukhus 1963 och ser bl.a. de "synnerligen små", för tidigt födda, i värmeskåp. Den minsta som klarat sig där har varit 900 gram.

Nuförtiden kan barn på 500 klara sig. På Kvinnokliniken har man många problemförlossningar. Förr var det ödet som avgjorde, nu finns det vård att få. Om ett barn föds vecka 22-24 och väger 500 gram eller under står läkaren där i guds roll. Så små barn dör genast utan intensivvård.

Barn som inte orkar suga kan få näring genom en ventrikelsond genom näsan och matstrupen till magen och läkemedel via en kateter. Saturationsmätare används för att hela tiden kontrollera hur bra barnet syresätter sig.

Från vecka 28 är överlevnadschanserna med intensivvård goda. Överlevnaden har bland annat med barnets lungmognad att göra.
Men frågorna blir när när ett foster är så stort att det är ett barn och kan räddas? Och när kan man avbryta ett havandeskap?

Prematur födsel och handikapp (delvis på finska)
Prematur födsel och handikapp (delvis på finska) - Spela upp på Arenan

För att hjälpa prematura barn att få en lättare start i livet och förhindra en utveckling av funktionsnedsättningar, brukar man använda flera olika hjälpmedel. Kuvös, CPAP, värmesäng och syrgasgrimma är några av de hjälpmedel som finns.

Ett viktigt inslag i premturvården är den s.k. "kängurumetoden", som går ut på att föräldrarna låter sitt barn sova på mamman eller pappan. Denna metod appliceras även om barnen har behov av CPAP eller respirator. Detta har i vissa studier visat sig vara effektivt för att påskynda barnens utveckling. Metoden har hämtats från Colombia där ekonomin inte alltid tillåter utrustning, som till exempel kuvöser.

Text: Ida Fellman

Läs också