Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Stuvarstrejken 2010

Från 2010
Uppdaterad 25.05.2015 13:35.
Stuvare drabbar samman - Spela upp på Arenan

Stuvarstrejken, som började den 4 mars 2010, har förorsakat konflikter. Den 18 mars drabbade strejkande stuvare och stuvare som hade valt att börja jobba samman i hamnen i Kotka.

Runt hundra stuvare demonstrerade mot hamnoperatören Multi-Link som återupptagit hamnarbetet i Kotka. Multi-Link har samlat ihop arbetskraft som inte hör till facket genom bland annat upprop på webbsidor och sociala webbforum som Facebook.

Strejkande medlemmar i transportfacket skadade vindrutan på en bil och skrapade lackeringen på en annan som försökte ta sig in på hamnområdet. Efter klockan tio körde ett tiotal långtradare ändå in genom porten.

Bil- och transportfacket AKT, dit stuvarna hör, anser att de som har anmält sig frivilliga är strejkbrytare. På onsdag kväll kom rapporter om strejkbryteri i hamnarna i Torneå, Karleby och Nordsjö.

Fackcentralen FFC kritiserar skarpt användningen av tillfällig personal i hamnarna. FFC:s organisationschef Matti Tukiainen säger att arbetsgivarnas agerande tillspetsar situationen och gör det ännu svårare att nå ett nytt kollektivavtal. Han beskyller också hamnoperatörerna för att äventyra arbetarskyddet.

Text: svenska.yle.fi/nyheter och Ida Fellman