Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Den erogena zonen

Från 2010
Uppdaterad 24.02.2020 14:44.
Skyltdockor, Yle 2005
Bild: Yle/Bildtjänst/Rita Trötschkes

Den erogena zonen från 1987 var en programserie som tog upp frågor om sex och samlevnad. Här svarar redaktörerna med experthjälp på lyssnarnas frågor.

Lyssnarnas frågor om sex

28:39

Vart försvinner de sexuella känslorna när man får barn? Måste man ens ha sex? frågar en lyssnare. Äktenskapet har inte liv utan kärlek och sex, säger psykolog Harriet Hagman.

Också åldern kan sätta käppar i hjulet. Det berättar brevet från "Muntra fruar" om. Fruarna tycker att deras män har slöat till sig i sängen.

Några äldre män berättar om sina sexuella besvär. Sexualterapeut Karin Kinnunen säger att alla är olika och behovet går i vågor. Sex, närhet, ömhet och kärlek är dock viktigt. Urolog Roland Alfthan svarar på mera tekniska detaljer om prostata och erektion.

Unga flickor och pojkar grubblar också mycket på sex. En ledsen 11-åring undrar om det är farligt att onanera. Hans mamma har påstått det. Skolarbetet har blivit lidande när han har låtit bli att onanera.

Signaturen "Ännu oskuld" är en flicka i yngre tonåren. Hon har en äldre pojkvvän och deras umgänge börjar bli allt intimare. När kan de ha samlag? Ett annat par har problem med kopplingen kärlek och sex. Också preventivmedel, abortpiller och spiral föranleder frågor.

Men även om sexuallivet till det yttre fungerar behöver det inte vara tillfredsställande. "Besviken" skriver att hon inte får orgasm vid samlag. "Sexintresserad" har för svag erektion. Medicin har inte hjälpt. Han undrar också om pornografi är onormalt och farligt? Karin Kinnunen berättar om olika ställningar och metoder för att få orgasm lättare och för att mannen inte skall få utlösning för snabbt.

Text: Ida Fellman

Frågor om sex och samliv (också i mp3-format)

27:14

Läs också