Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Marika Krook och Edea

Från 2010
Uppdaterad 26.03.2015 13:11.
Låten Aava i det finska kvalet - Spela upp på Arenan

Den 9 maj 1998, var det Marika Krook med sitt band Edea som hade äran att representera Finland på Eurovisions- schlagerfestivalen i England, med låten Aava.

Informationsruta

Aava: musik av Aleksi Ahoniemi, text av Tommy Mansikka-Aho.
De andra bidragen var:
Jari Sillanpää: Valkeaa unelmaa
Nylon Beat: Umm ma ma
Sari Kaasinen: Mielessäni
Ultra Bra: Tyttöjen välisestä ystävyydestä
Samuli & Sani: Olen luonasi sun
Kaija & Ile: Maailman laitaan
Elena Mady: Honeymoon
Luka: Tuun sun luo

År 1998 valdes Finlands representant på ett alldeles nytt sätt, beslutsmakten delades i tre mellan en musikjury, publiken och en del i schlagertävlingen insatta människor. Edeas låt var inte en typisk eurovisionslåt och den delade åsikterna både i Finland och utomlands.

I det första klippet får vi se och höra Edeas uppträdande i det finska kvalet. Edea vann och fick därmed representera Finland i sångtävlingen.

I det andra klippet får vi höra en intervju med Marika Krook och Tommy Mansikka-aho. Tommy berättar att Aava -sångens betydelse är att "man skall kunna öppna sina vyer". Vi får också höra att Edea brukar skriva sina låtar "på ett gammalt historiskt runspråk, som förr i tiden användes för konst och musik, men aldrig blev ett språk man talade".

Till slut får vi följa med stämnigen i Molpe, en liten by i Korsnäs, där Marika Krook har sina rötter. En stor del av byborna samlades för att hålla tummarna för Marika och Edea. Vi får också höra vad Marikas pappa, Lasse Krok, har att säga.

Edea fick ihop 22 poäng och placerade sig på en 15 plats bland de 25 deltagarna. Dana International från Israel tog segern med låten Diva.

Text: Tommi Lahtinen

Intervju med Marika Krook och Tommy Mansikka-Aho - Spela upp på Arenan
Stämningen i byn Molpe - Spela upp på Arenan