Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Råd och tips kring cykeln

Från 2010
Uppdaterad 10.06.2016 13:40.
Att tänka på då man väljer cykel - Spela upp på Arenan

Att cykla är ett snabbt och miljövänligt sätt att ta sig fram. Det finns en del att tänka på kring cyklar och cykling.

Här får vi se några klipp från programmet Cykling från 1997. I klippen behandlas bland annat cykelhjälmar, cykeldäck och hur cyklar tillverkas.

I det första klippet får vi höra vad det lönar sig att tänka på då man köper en ny cykel. ”Det viktigaste är rätt storlek och rätt ändamål”, berättar Krister Rönn.

Då man en gång har skaffat sig en cykel så skall man också skaffa sig en cykelhjälm. I det andra klippet får vi höra mera om hjälmar. Hjälmen skyddar bara då den är fastspänd. Det har visat sig att allt för många, framförallt unga, slarvar med detta.

Det är också viktigt att cykeln har bra däck. I det tredje klippet bekantar vi oss närmare med cykeldäck. ”Det lönar sig att lite försöka beräkna i hurudan terräng man cyklar i”, säger Henrik Enbom.

Det fjärde klippet handlar om cykellås. Det stjäls tusentals cyklar varje år. Vi får höra att ifall man sätter flera tusen mark på en cykel så lönar det sig också att sätta några hundra mark på ett ordentligt lås.

I det femte klippet får vi höra mera om cykelvård. En cykel kan bestå av flera hundra delar. Man kan göra en hel del av vården själv, men ibland kan det vara bra att låta en yrkesman göra jobbet.

I det sista klippet bekantar vi oss med hur cyklar tillverkas. Vi får höra att finländska Tunturi är den enda cykeltillverkaren i hela världen som använder sig av robotiserad plasmasvetsning vilket ger en bättre hållbarhet.

Cyklarna utvecklas förstås hela tiden, men vissa saker ändras inte. Man måste trampa för att komma frammåt och för att cykeln skall hållas i bra skick så behöver den vård.

Cykelhjälmar - Spela upp på Arenan
Olika cykeldäck - Spela upp på Arenan
Viktigt med ordentligt cykellås - Spela upp på Arenan
Cykeln behöver service - Spela upp på Arenan
Hur cyklar tillverkas - Spela upp på Arenan

Text: Tommi Lahtinen