Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Allergierna ökar i takt med hygienen och luftföroreningarna

Uppdaterad 12.05.2016 09:48.

Allergier har blivit allt vanligare under de senaste 50 åren. Det finns en del teorier varför det är så, men ingen vet med säkerhet.

Här får vi ta en titt på olika allergier och höra om allergiska människors liv. Vi får också följa med olika allergiforskningar.

Camilla Alfthan berätta om sin svåra pollenallergi 1985. Vi får också följa med forskning omkring pollen. Det frågas bland annat ifall de kringflygande kornen kan vara bärare av föroreningar som ytterligare försvårar situationen för allergikerna.

Då det gäller små barn är allergi ofta besvärligt. 1½ år gamla Johan Hackzell har diagnostiserats med extrem matallergi och astma. Som värst kände man bara till fyra råvaror Jonas kunde äta.

Hygienteori: allergierna beror på för hygieniska förhållanden
Hygienteori: allergierna beror på för hygieniska förhållanden - Spela upp på Arenan

Kan fanatisk renlighet orsaka allergier? Det går den så kallade hygienteorin går ut på. Barn som växer upp på bondgårdar med djurhållning är mindre allergiska än andra barn.

Kroppen attackerar pollen och födoämnen i stället för bakterier och tarmparasiter
Kroppen attackerar pollen och födoämnen i stället för bakterier och tarmparasiter - Spela upp på Arenan

Vad händer då man får en allergisk reaktion? Allergolog Mikael Kuitunen reflekterar över sina erfarenheter.

Många människor är så allergiska att de har svårt att leva ett normalt liv. Som tur har det utvecklas allergimediciner, men de fungerar med en varierande framgång och kan orsaka bland annat trötthet.

Trots att nya mediciner och vacciner utvecklas hela tiden så är frågan om varför allergier har blivit vanligare till en stor del oklar.

Text: Tommi Lahtinen