Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Askmoln som lamslog flygtrafiken 2010

Från 2010
Uppdaterad 29.11.2016 12:56.
När askmolnet uppstod - Spela upp på Arenan

Askan från ett vulkanutbrott på Island lamslog hela den nordeuropeiska flygtrafiken i mitten av april 2010.

Natten till den 14 april 2010 skedde ett vulkanutbrott vid glaciären Eyjafjallajökull på Island.

Ungefär ett dygn senare hade vulkanaskan spridit sig till delar av Skandinavien och två dygn senare till största delen av Nordeuropa.

Vulkanskan lamslog hela den nordeuropeiska flygtrafiken. Människor runt om i Europa har varit tvungna att stanna kvar och vänta på att askan försvinner eller hitta en annan transportform.

Här får vi se några nyhetsinslag om askmolnen och problemen de orsakade.

I det första klippet får vi höra att det ännu är oklart hur länge vulkanaskan ställer till med problem. Hur länge vulkanen spyr ut aska är av största betydelsen men också luftströmmarna inverkar.

Patrick Eriksson, som är forskare på meteorologiska institutet berättar att om vulkanen skulle sluta med askandet nu, så skulle det ännu ta 2-3 dagar före luften skulle vara tillräckligt ren för flygtrafiken.

Problemen med askan - Spela upp på Arenan

I det andra klippet får vi höra om problemen askan har orsakat. Flygfälten är till största delen stängda och de som är öppna kan hamna och stänga snart igen. Vi får följa med resenärer som blivit fast i Bryssel. Största delen av människorna har ändå tagit situationen som den kommer. ”Det är ju force majeure, ingen kan göra nånting.”, säger Adam Austerfield som försöker ta sig till Paris.

Senare i samma klipp får vi höra att askan inte borde införa några hälsoproblem i Finland. ”Tillsvidare finns det ingen orsak att tro att höga halter skulle nå markytan”, säger Mikko Paunio från Social- och hälsovårdsministeriet.

Efter Finlands situation tar vi en titt på situationen i Island. Där har hundratals människor evakuerats. Vattnet och luften har fyllts med aska. Hur djuren kommer att klara sig då vattnet är smutsigt väcker oro.

Därefter får vi höra Carl Ehlers, professor i geologi, analysera utbrotten i Island. ”Senast var det utbrott 1821 och då höll det på i närmare ett år”, berättar Ehlers.

Situationen på Island - Spela upp på Arenan

I det sista klippet får vi bekanta oss närmare med situationen i Island. Vulkanen orsakar både jordskalv, översvämningar, lava och aska. Jon Gudmundsson som är hotellägare i närheten av vulkanen känner nästan inte igen trakterna. Han tar det ändå lugnt, ”Det här är inte jordens undergång – utan något man får räkna med när man bor här.”

Vulkanen och dess aska har orsakat stora problem och ekonomiska förluster. Människan har blivit påmind över att det är naturen som styr tillvaron.

Text: Tommi Lahtinen