Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Flugfiske

Från 2010
Uppdaterad 28.04.2015 12:01.
Grunderna i flugfiske - Spela upp på Arenan

Flugfiske är en urgammal typ av fiske där man använder insektliknande beten, fiskeflugor. Flugfiske har ökat i popularitet och i Finland fanns det 2002 mer än 100 000 flugfiske-entusiaster.

Flugfiske idkas vanligtvis vid strömmande vatten och insjöar. Vanligaste fångsten består av öring, lax, röding och gädda.

Här får vi följa med Utelivs tredelade reportage om flugfiske. Vi får höra om utrustning, fiskens gömställen och hur man gör egna fiskeflugor.

I det första avsnittet får vi först höra om utrustningen. ”Det går att få en utrustning för 150 - 170€”, säger Lenne Törnqvist, flugfiskeproffs. Men man skall också tänka på klädseln och fiskeglasögon med polarisering, berättar han.

I det andra avsnittet får vi lära oss var fisken kan gömma sig. Bakom stenar och strömkanter är ställen där fisken ofta väntar på förbiflytande insekter, berättar Bengt Jansén. Vi får också se hur man skall röra sig i vattnet och var man skall stå då man fiskar. Om du står på en sten ”har du bra utsikt, men fisken ser dig garanterat”, berättar Jansén.

Många flugfiskare bygger själv sina fiskeflugor. I det sista avsnittet får vi se hur man gör det. Vi får höra att man inte behöver någon märkvärdig utrustning. ”Sax, bindstöd och trådhållare kommer man bra igång med”, säger Lenne Törnqvist som byggt fiskeflugor i årtal.

Att bli proffs på flugfiske går inte snabbt. Vissa saker lär man sig bäst genom erfarenheter och provning. Att komma igång med hobbyn lyckas enklare. Men det finns en risk med det hela – när man en gång börjat vill min inte sluta.

Text: Tommi Lahtinen

Var är fisken och var skall du vara? - Spela upp på Arenan
Hur man bygger fiskeflugor - Spela upp på Arenan