Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Musikhuset öppnade för ny akustik i Finland

Uppdaterad 25.03.2015 16:41.

Det har varit en lång och knagglig väg för Musikhuset i Helsingfors. Initiativet till ett musikhus kom redan 1992. Huset har debatterats och kritiserats mycket efter det.

Diskussionen gick het redan kring VR:s magasin, som stod mittemot Riksdagshuset, om de skulle bevaras eller kunde rivas,(se länk nedan om magasinens vara eller inte vara). Magasinen brann ner i maj 2006 och i juni 2006 satt man igång med att gräva gropen för Musikhuset.

Och 2010 ståtar man till taklagsöl för Musikhuset. Redaktör Åsa Thodén besöker Musikhuset med mezzospran och professor vid Sibelius-Akademin, Monica Groop.

Monica Groop säger att man väntat på den fina salen i Musikhuset som på solens uppgång. En sal med fin akustik. Och salen är nästan färdig. Trots att salen inte är färdig ser man uppläggningen. Salen är byggd i vingårdsform, med terasser där publiken sitter runt omkring. Det är en helt annan form än den vanliga skolådsformen. Groop är helt överväldigad, och önskar högt att huset skall bli ett musikens vardagsrum dit alla kan ta sig!

I bottenvåningen ligger de fem mindre konsertsalarna. Cellisten Anton Kukkonen bjuder för allra första gången på live musik i Musikhuset.

Överkapellmästare Sakari Oramo för RSO (Radions Symfoniorkester) och överkapellmästare John Storgårds för HSO (Helsingfors Stadsorkester) talar om Musikhuset och säger att man saknat salar med vettig akustik i Helsingfors. Tyvärr visste inte Alvar Aalto mycket om akustik när han skapade Finlandiahuset och Kulturhuset.

Sakari Oramo och John Storgårds talar om Musikhuset
Sakari Oramo och John Storgårds talar om Musikhuset - Spela upp på Arenan

Läs också