Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Vem är rädd för vargen här i Finland?

Från 2013
Uppdaterad 22.09.2016 15:03.
Anita och Vollmar talar om vargen - Spela upp på Arenan

I Finland finns omkring 130 vargar mot c. 2000 i Spanien. Ändå är många rädda för vargarna och tycker att man bör få licens att skjuta dem nära bebyggelse.

Vad vet vi om vargar? Anita och Vollmar Rosengren berättar om vargarnas utvecklingshistoria, om deras flockbeteende, kontaktläten och revirläten. Anita och Vollmar talar om flockdjuren, kroppar, ungarna, vargarnas förhållande till människor och djur och om hur man brukar slåss med vargar.

Vargens population är 200 000 vargar och det finns vargar på hela norra halvklotet och i de flesta biotoper, gränsen går genom Indien, nord-Afrika och Mexiko. Flest vargar finns det i Nord-Amerika och Ryssland. Men i EU-länderna har Spanien ungefär 2000.

Vargstammen i Sverige och Norges härstammar från samma tre vargar. En så liten stam kan leda till sjukdomar och inavel. Finland har 150-165 stycken vargar (2004). De är starka och har en god genetisk bakgrund. I Danmark sköts den sista vargen omkring 1800.

I Spanien blir man inte hispig, man har en lugnare inställning. Men där finns också stora ödsliga trakter.

Viking Nyström berättar om vargen som däggdjur. Under 1970-talet ökade vargstammen betydligt. Erik Gestrin gör ett ingående program om vargavintern.

Vargen är ett av skogens rovdjur - Spela upp på Arenan
Vargarna har ökat under 1970-talet - Spela upp på Arenan

Efter en frånvaro på 100 år börjar de stora rovdjuren vandra in i Nyland 1984. Stammarna växte och bredde ut sig och spred stora vargskälvan i Östra Nyland.

Rovdjursstammarna kommer till Nyland - Spela upp på Arenan
Stora vargskälvan i Östra Nyland - Spela upp på Arenan

Raimo Luoma på Borgå naturhistoriska museum menar att vissa trakter i Karelen har blivit obebodda och därför sprider sig vargarna och andra rovdjur mot söder i jakt på föda. Skärgårdsvargarna är dock oftast ett vandrande släkte. Man talar inte gärna om en vargstam förrän ungar har fötts.

I Labby i Lappträsk föddes i våras den första vargungen i Nyland på ett sekel. Skogshuggare Börje Lind har sett mest vargspår, men också lodjur har han sett spår av. Han tror att det rör sig en 3-4 stycken vargar. Varje gång det finns snö ser man varg. Vargen tar hare för det mesta, men man är orolig för sina hundar, i synnerhet under älgjakten. Hellre björn än varg, menar Börje.

Också timmerman Karl-Erik Grönlund på Vessö i Borgå har sett tydliga vargspår på gården.

Har vargarna 1995 ett existensberättigande? Vargbeståndet växte kraftigt i norra Karelen 1995 och man vill få licens att skjuta.

Vargens existensberättigande i Finland - Spela upp på Arenan
Vargbeståndet i norra Karelen - Spela upp på Arenan

I Perho skjöts varg 1994, men man vet inte om det är varg eller korsning mellan varg och hund.

Vargar jagas i Perho - Spela upp på Arenan

I Sverige är vargjägarna ivriga på att få skjuta några djur 2010, medan Världsnaturfonden kritiserar den licenserade vargjakten.

I Sverige debatteras vargjakten - Spela upp på Arenan

Och 2013 går vargskräcken igen. Vargarna hade en stadig uppgång från 1995 till 2008 då de var c. 250. Men 2013 är de nere i c. 130 igen. Men varför är vissa så rädda för vargar? Freddi Wahlström leder debatten. Lars Kärkinen på Österbottens jägarförbundet tror inte på att det finns så få vargar. Finlands jaktchef Visa Eronen tror dock de stämmer. Bernt Nordman på Natur och Miljö säger att det mest alarmerande är att vargfamiljerna har utrotats. En vargfamilj behöver ett alfapar med ungar för att stammen skall vara livskraftig.

Vargdebatt 2013 - Spela upp på Arenan

Text: Ida Fellman

Läs också