Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Somalier i Finland

Från 2010
Uppdaterad 01.04.2015 15:44.
Tre somalier berättar - Spela upp på Arenan

De första somalierna kom till Finland 1990 från ett krigshärjat Somalia. Kustkanalen frågar 1998 hur det har varit att komma till Finland.

Somalierna kom till Finland på 1990-talet via Sovjetunionen från ett krisdrabbat och krigshärjat Somalia.

2008 bodde omkring 11 000 personer som talar somaliska i Finland. Somalierna är därmed den fjärde största gruppen i Finland som talar ett "främmande" språk. Av somalierna bor omkring 80 % i huvudstadsregionen.

Kustkanalen talar med flera somalier i det här programmet. Vi får träffa Abdullahi Abtidon Jomale, som bor med sin familj i Esbo. Han har flyttat ner från Jakobstad för att få jobb, men stämningen är inte lika välkomnande i huvudstadsregionen som i svenska Österbotten, tycker han.

Abdi Ali Mohamud är en ung man i Vasa. Han är kock och berättar om sitt liv i Vasa med matlagandet och vännerna. Han jämför somaliska seder med finlandssvenska seder.

Mohamed Maamire Said kom som flykting ensam till Sverige, där han bodde på barnhem. Därifrån fick han flytta till sina föräldrar i Finland. Den tonåriga Mohamed har fått utstå rasism. Både för sitt utseende och sin religion. Det är framför allt finska killar som är rädda för Mohamed.

Text: Ida Fellman

Läs också