Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

När storskarven kom till Finland

Från 2010
Uppdaterad 30.08.2017 09:23.
En ny fågelart har slagit sig ner i Finland - Spela upp på Arenan

Storskarven började häcka i Finland i mitten på 1990-talet och stammen har ökat kraftigt år efter år. Skarvarna ställer till med en hel del problem och många anser att stammen borde minskas ordentligt.

Här får vi följa med några klipp om storskarven i Finland. Vi får höra allmänt om storskarven, åsikter om den, debatt kring den och till och med hur man tillreder god mat av den.

I Finland stötte man på den första häckande storskarven i Ekenäs skärgård 1996. Tio år senare kunde man träffa på skarven längs hela den finska kusten.

Över 50 storskarvbon har förstörts på Stenskär - Spela upp på Arenan
Debatt kring skarven - Spela upp på Arenan

En vuxen storskarv äter omkring ett halvt kilo fisk om dagen. Till en stor del är det så kallad skräpfisk men också öring, sik, gös, ål och abborre.

På grund av den stora fiskkonsumtionen vill många fiskare minska skarvstammen.

Skarvarna orsakar också problem på de områden där de häckar. Växtligheten blir ofta mer eller mindre förstörd. Också lukten av fåglarna lär vara stark och sitta kvar i näsan en god stund.

Vad skall man göra med skarven? - Spela upp på Arenan
Skarvpopulationen i Nagu begränsas? - Spela upp på Arenan

I Finland har skarven bara en naturlig fiende – havsörnen. Därför har skarvstammen ökat snabbt. Sedan mitten av 1990-talet har det diskuteras ifall man borde göra något åt saken.

Storskarven fortsätter öka i Ekenäs - Spela upp på Arenan
Skarven irriterar i Oravais - Spela upp på Arenan
Skarvjakt på Åland nu tillåten - Spela upp på Arenan

Men trots att skarvarna har bara en naturlig fiende har de inte alltid lätt. Under åren har människor bland annat förstört skarvbon för att slippa fåglarna.

Skarvjakt och tillredning av fångsten - Spela upp på Arenan
Prickning av skarvägg vid skärgårdshavet - Spela upp på Arenan
Skarven häckar - Spela upp på Arenan

2009 tilläts skarvjakt på Åland för jägare som sökt tillstånd. 2010 började också prickning av skarvägg på vissa områden i skärgårdshavet för att kontrollera ökningen.

Informationsruta

Storskarven heter Phalacrocorax carbo på latin. En vuxen fågel blir 80-95 centimeter lång och har ett vingspann på 130-160 centimeter. En vuxen storskarv väger ungefär 2,5 kilo.

Text: Tommi Lahtinen