Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Urho Kekkonen blir president 1978

Från 2010
Uppdaterad 25.11.2016 09:30.
Intervju med presidentkandidat Kekkonen - Spela upp på Arenan

Över tjugo år efter sin första presidentperiod ställde Kekkonen upp som en stark presidentkandidat 1978. Och han blev vald med förkrossande majoritet.

Efter säkerhetskonferensen i Finland hade Kekkonen starka odds att ställa upp än en gång i presidentvalet 1978.

Bakom Kekkonen stod SDP, Centern, DFFF, samlingspartiet, SFP, liberalerna, Åländsk samling, det socialistiska arbetarpartiet och Finlands företagarparti.

De andra kandidaterna var kristna förbundets Raino Westerholm, Veikko Vennamo från Finlands landsbygdspart, Ahti M Salonen från konstitutionella folkpartiet och Eino Haikala från Finlands folks gemensamma parti.

Kekkonen håller installationstal inför riksdagen - Spela upp på Arenan

Av elektorerna fick Kekkonen 260 av 300, Westerholm 24, Vennamo 10 och Salonen sex. Men av elektorsrösterna fick Kekkonen enbart 259. En av hans elektorer röstade på Westerholm i stället, som i det hemliga valet alltså fick 25 röster.
Kokoomusriksdagsmannen och Kekkonenelektorn Eero Lattula från Uleåborg har senare erkänt att det var han som röstade på Westerholm.

Kekkonen kritiserades under valet över VSB-pakten och över att han pressade bl.a. samlingspartiet till att ställa sig bakom honom.

I det första klippet ser vi en intervju med Kekkonen, där han sin vana trogen svarar rappt på de kritiska frågorna.

Och i det andra klippet håller han sitt installationstal för riksdagen, som är folkets representanter. Kekkonen påpekar att han är president för hela Finlands folk.

Text:

Mer om ämnet på Yle Arenan