Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Hungerdagen - finländsk hjälp mot världens orättvisor

Uppdaterad 03.05.2016 12:09.

Operation Hungerdagen är den största årliga insamlingen som Finlands Röda Kors ordnar. Insamlingen är en helt finsk uppfinning och ordnades första gången 1980.

Informationsruta

Källa: Röda Korsets Operation Hungerdagen

Under Hungerdagsoperationen samlar man in pengar överallt i Finland till Röda Korsets katastroffond. De pengarna används till att hjälpa människor som är mest i behov av hjälp.

Hungerdagens föregångare, Sisko-dagens insamling, ordnades första gången i Pälkäne 1980. Nästa år genomfördes insamlingen på riksnivå och snabbt hade Hungerdagen etablerat sig som en insamling för hela folket.

2010 översteg antalet undernärda människor i världen en miljard för första gången någonsin.

När Hungerdagen arrangerades för femte gången 1985 påpekar Pär Stenbäck att finländaren nästan måste se svältande barn i televisionsrutan för att förstå att människor svälter.

Det bästa sättet att bekämpa hunger är att förebygga orsakerna. Beredskap inför naturkatastrofer och snabb katastrofhjälp hör till Röda Korsets grunduppgifter överallt i världen. Också krig föder svält eller tvärtom. Ofta är hunger också en orsak till konflikter.

2000 intervjuar Kanal två gymnasister i Lärkan. De säger sig vilja hjälpa, men har inte dåligt samvete för att de är födda i Finland.

Nina Winqvist, då pressattache vid Finlands Röda Kors, har jobbat i Rwanda, Iran, Sarajevo och Kenya. Hon funderar på hur vi vill hjälpa, och hur man skall göra för att inte förlora hoppet.

Text: Ida Fellman

Läs också