Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

N***rkyssar ansågs vara ett bra godisnamn långt in på 1990-talet

Uppdaterad 10.07.2023 11:28.
Brunberg tillverkar kyssar - Spela upp på Arenan

En skumboll med chokladöverdrag, vad skall man kalla en sådan? I Finland gick skumbollen länge under benämningen n***kyss. Finländarna blundade för rasismen i namnet. Och folks vanor är svåra att ändra.

Brunbergs fabrik i Borgå tillverkar skumbollar. Av dessa klipp ser man att trots vissa protester, är det gängse begreppet på dem n***rkyss, som alla utan undantag använder. Ordet kommer från tyskan (N**rkuß).

I informationsprogammen för barn på 1980-talet berättas endast om hur dessa sötsaker tillverkas och hur de smakar. När programledaren säger att vi i Finland är ganska ensamma om denna sötsak förväntar sig kanske en modern tittare att namnet ska tangeras, men det gör det inte. Det handlar om processen och vad bollen innehåller. Vi får besöka Brunberg.

Besök på Brunbergs fabrik - Spela upp på Arenan

Ännu 1994 är det ingen som ifågasätter namnet. Också den nedvärderande bilden av det kyssande afrikanska paret visas som något humoristiskt. Det är bara tillverkningsprocessen som anses intressant att ta upp.

Vad sker med mosade kyssar? - Spela upp på Arenan

Men 1999 börjar ordet ifrågasättas mera allmänt och offentligt.

Namnet på skumbollen ifrågasätts - Spela upp på Arenan

Vi får en bra analys av Modou Sidibeh om ordet. Eftersom samhällets genomsyras av förminskning och rasism är inte små detaljer oskyldiga. Ordet n-r förknippas med rasism och också bilden på skumbollslådan är nedvärderande, ett nästan naket par i bastkjolar med stora läppar. Den tar oss tillbaka till rasideologin med den afrikanska människan som en vilde.

Också ungdomar i Tölö anser att ordet är rasistiskt och fult.

Sidibeh funderar också på att det är plågsamt att man debatterar så mycket kring detta ord. Det handlar ju ändå bara om choklad, det finns så ännu större frågor man borde ta itu med.

Det var först 2001 som namnet ändrades till Brunbergs kyss. Också den karrikerade lådan förändrades något, man bytte ut bastkläderna och förminskade läpparna. 2015 slopades också bilden på det kyssande paret och ersattes av en bild av Borgå domkyrka.

Artikeln är från 2010. 10 juli 2023 ändrades rubrikerna på artikeln och klippen och info lades till, bland annat kommentarer av Modou Sidibeh och mera fakta kring själva klippen.