Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Om boende och bostadsrätt

Från 2010
Uppdaterad 15.04.2015 12:49.
Bostadsrättsbostäder till Finland? - Spela upp på Arenan

Bostadsrätts- eller insatslägenheter är ett mellanting mellan hyresbostad och ägobostad. Till Finland kom de första bostadsrättshusen 1991.

I Sverige har man haft system med bostadsrättsbostäder redan från 1930-talet. De var inte statsstyrda och att få en var en lottovinst, för man kunde sälja bort den för mer än det dubbla.

På 1980-talet bestämde man i Finland för att satsa på hus med bostadsrättslägenheter. Statliga och kommunala företag gick med i systemet. Man bestämde sig för att ha reglerat system så att prisen på lägenheterna inte skulle skjuta i höjden.

Den 11 april 1990 började man bygga hus för bostadsrättsboende i Helsingfors. En ny stadsdel, Lillhoplax, föddes där man kunde blanda ägobostäder, hyresbostäder och bostadsrättsbostäder.

Under 1990-talet rullade systemet på, men på 2000-talet började också kritiska röster höjas. Insatsen för att få en bostadsrättslägenhet var alldeles för stor, hyran var också för hög och invånarna hade inte bestämmanderätt för renoveringar och husangelägenheter.

Text: Ida Fellman

Ny bostadsform skall prövas i Finland - Spela upp på Arenan
De första bostadsrättsbostäderna byggs - Spela upp på Arenan
Invånare i bostadsrättsbostäder i Åbo - Spela upp på Arenan
Finländare vill ha bostadsrättslägenheter - Spela upp på Arenan
Är bostadsrättsbostäderna en flopp? - Spela upp på Arenan