Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Vad är en hacker?

Uppdaterad 22.08.2015 13:47.

När datorerna kom in i vanliga människors liv kom också många faror. 1984 blev man medveten om hackrarna, som kunde bryta sig in i datorer och knäcka säkerhetsspärrar.

Två s.k. hackers sitter anhållna för att de trängt in i statens tekniska forskningscentrals dator. Vad i all världen är då en hacker?

En hacker är en modemanvändare, som via telefonen tar kontakt med andra datorer och om hackern är tillräckligt skicklig eller uppfinningsrik kan han tränga in i skyddade datorer.

En topphackers liv är vigt åt datamaskinen, säger datakonsulten Jussi Pulkkinen. Redan på 1960-talet fanns det topphackers i USA, som kunde jobba 30-40 timmar i ett kör. De levde i huvudsak på chips och kaffe och sov bredvid datorn.

De flesta hackrarna i Finland är unga, men de jobbar ofta på nätterna.

— Vad är det då som är fruktansvärt intressant, frågar redaktören avmätt? Människan har ett begär, vissa är fanatiskt intresserade av datorer. Datorerna gör att man kan förverkliga sig själv. Det är som ett mentalt shackspel med datorerna, säger Pulkkinen.

Jussi Pulkkinen känner de anhållna yngligarna personligen "De är alldeles vanliga ynglingar, 18 och 19 år. De har slutat skolan på grund av datorintresset."

Problemet är att vi saknar en ordentlig datalagsstiftning. Ingen lag förbjuder att ringa till en annan dator, man får bara inte bryta sig in i den information som där finns.

En större fara än hackers är de datorbrott som sker inifrån, säger Björn-Eric Mattson vid Hankens datacentral.