Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Den förutspådda datakraschen vid millennieskiftet 2000

Från 2014
Uppdaterad 31.12.2019 10:11.
Kommer våra datorer att krascha den 1 januari 2000? - Spela upp på Arenan

Kommer datorn att stanna? Mikrovågsugnen att kallna? Kärnkraftverk att explodera? Det var med skräck och bävan världen inväntade 2000-talet. Millenniebuggen hotade att krascha alla vitala datorsystem och samhällsfunktioner vid nyåret 2000.

Redan 1995 började man tala om att datorerna inte skulle klara av millennieskiftet. Millenniebuggen, 2000-problemet eller Y2K-problemet avser en brist i datorprogram och datasystem som kunde innebära att datorerna inte skulle komma att fungera för datum efter den 31 december 1999, utan i stället skulle datorerna nollas och sluta fungera.

Buggen berörde dessutom inte bara datorerna utan alla apparater, maskiner och hushållsapparater som hade inbygda datasystem med datum.

Stora summor pengar användes av företag, organisationer och myndigheter över hela världen för att åtgärda problemet och korrigera programmen.

Den 1 januari 2000 närmar sig - Spela upp på Arenan
Åtgärder inför millenniebuggen - Spela upp på Arenan
Också datumet 9.9 1999 kunde innebära problem - Spela upp på Arenan

Hösten 1999 väckte också datumet 9.9.99 farhågor, men dagen kom och gick utan problem.

Spänd förväntan inför millennieskiftet - Spela upp på Arenan
Ett nytt millennium utan större dataproblem - Spela upp på Arenan

När nyåret närmade sig började människor hamstra mat, pengar och jodtabletter för att kunna klara sig om de värsta profetiorna skulle besannas.

Många företag och myndigheter upprättade kris- och beredskapsorganisationer runt årsskiftet och gjorde sig beredda på det värsta, som att städer skulle bli utan elektricitet och förnödenheter.

Årsskiftet kom och gick utan några större incidenter, kanske på grund av de uppdateringar och det arbete man hade gjort på förhand.

Text: Ida Fellman

Y2K

Akronymen Y2K är av engelskspråkigt ursprung och bildat av Y, för Year, och 2K för 2 Kilo = 2000. Termen "Y2K" myntades 1995 i ett e-postmeddelande sänt av en programmerare från Massachusetts vid namn David Eddy.

Läs också