Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Självständighetsbalen 2010

Från 2010
Uppdaterad 10.11.2015 10:38.
De förra presidenterna anländer - Spela upp på Arenan

Finland firade 93 år av självständighet den 6 december 2010. Och 2 miljoner tv-tittare följde med då Tarja Halonen festade med sina gäster på slottsbalen.

Självständighetsfestligheterna kulminerade med presidentparets mottagning på presidentens slott. President Tarja Halonen och doktor Pentti Arajärvi hade bjudit in 1 800 gäster.

Gästerna från Mariegatan - Spela upp på Arenan
Kvinnlig kadett Mari Lindström - Spela upp på Arenan

Självständighetsbalen 2010 på presidentens slott följde invant mönster. Årets tema är hållbar utveckling och ett rättvist samhälle.

Mat och dryck 2010 - Spela upp på Arenan

Utskänkningen kommer också i år att basera sig på naturenligt odlade produkter och närmat. Kaffebordets höjdpunkt är den traditionella Ellen Svinhufvudtårtan!

Totalt var 1 800 personer inbjudna till festen. Statsrådets medlemmar, riksdagsmännen, Europaparlamentarikerna, höga statstjänstemän och diplomatkåren. Vid sidan av dem har presidentparet bjudit in finländare som utmärkt sig under året.

Till årets fest har också inbjudits ett tiotal personer som i fjol tvingades lämna återbud på grund av sjukdom. Vid den här tiden i fjol upplevdes svininfluensan som ett allvarligt hot, och presidentens kansli lovade en ny inbjudan till dem som misstänkte smitta.

Brita Stenius-Aarniala, Birgitta Ulfsson i vimlet - Spela upp på Arenan
Anna-Lena Lauren, Minna Kauppi, Janina Andersson - Spela upp på Arenan

Festen förlöpte enligt traditionerna, vissa personer besökte festen kanske för sista gången, bl.a. Tanja Karpela, Janina Andersson och Hanna-Leena Hemming. Det ärevördiga presidentparen Koivisto och Ahtisaari hedrade också festen.

I vimlet träffar redaktörerna bl.a. Janina Andersson, Brita Stenius-Aarniala, som är ordförande för förbundet för Krigsbarn, skådespelaren Birgitta Ulfsson, som besöker festen för 17 gången och författare Anna-Lena Laurén.