Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Söndagsöppet granskar hushållsapparater

Från 2010
Uppdaterad 14.11.2016 14:55.
Söndagsöppet på teknikmässa - Spela upp på Arenan

Om pappan i huset har dåligt samvete över att han aldrig hjälper till i köket blir det inte bättre av att han köper en brödmaskin eller något annat onödigt, påpekar Gun Väyrynen, konsumentombudsman. Köksmästare Taisto Inervo gillar många apparater men anser att mikron är en usel uppfinning som dödar all näring i maten.

Söndagsöppet går på teknikmässa och bekantar sig med en mängd fina hushållsapparater. Där finns brödmaskiner, stavmixrar, hushållsassistenter och grytor där man kan badda mat hur länge man vill.

Köksmästare Taisto Inervo gillar många av apparaterna, men de är ändå så dyra att man inte skall köpa dem i onödan, för att de sedan skall stå och damma i skåpet.

Konsumentombudsman Gun Väyrynen är mera kritisk. Hon säger att de flesta av apparaterna är onödiga och köps av pappor som har dåligt samvete för att de inte hjälper till i köket.

Christine Saarukka med kastrull, 1990
Bildtext Christine Saarukka förevisar långkok (1990)
Bild: Yle videostill

Många av apparaterna gör sådant man kan fixa på billigare sätt. T.ex. en gryta för långkok kan ersättas med en kastrull, en frysväska och tidningspapper, påpekar Christine Saarukka.

Mikrovågsugnen ogillar köksmästare Taisto Inervo skarpt. Mikron är en usel uppfinning, de farliga mikrovågorna förstör näringen i maten, menar Taisto Inervo. Dessutom smakar mikromaten ingenting.

Söndagsöppet granskar mikrovågsugnar - Spela upp på Arenan

Söndagsöppet beger sig till LSO:s fabrik och ser hur lådor med knackorvsmos tillverkas och förpackas. Om man nödvändigtvis vill använda en mikro så skall man i den endast värma upp mat man själv har tillverkat av färska råvaror, säger Inervo. Konsumentombudsman Gun Väyrynen håller med.

Dessutom, menar de, är det inte något lättare, billigare eller snabbare att värma mikromat än att några gånger i veckan göra storkok.