Breakdance i Finland på 80-talet

Breakdance "kräver en god kondis och ger sina utövare utlopp för den överloppsenergi, som annars kanske kunde användas till ett sämre ändamål", presenterar Sportmagasinets redaktör Björn Federley dansen.
Breakdance är en dansstil och ett av elementen i den ursprungliga hip hop-kulturen från 1970-talet. Breakdansen blev populär i Norden på 1980-talet. De fyra elementen inom hiphop är DJ, graffiti, rap och breaking/breakdance.
Breakdance utövas världen över och utvecklas i takt med dansarnas egen utveckling. Det vanligaste sättet att lära sig dansa är av kompisar och att titta på video. Man samlas på en plats eller i en lokal och tränar individuellt på de moves man vill lära sig. Man inspireras av de andra och får kritik och tips på hur man kan göra bättre.
Lotta Lindeman har begett sig till Stationstunneln för att träffa utövare av denna dans. Hon intervjuar också Charles Salter som tagit breakdance till Finland från "södra Bronx", tillsammans med rappen, som, enligt Lotta Lindeman inte mera är lika samhällsomstörtande. Rappen var ett rop på hjälp från de svarta, men nu har den blivit lite för kommersialiserad, menar hon.
Men i Finland är det absolut förbjudet att dansa på gatorna.
Stadssekreterare Pertti Wanne påpekar att "de element som dansen innehåller kan komma i strid med stadens ordningsstadgar, t.ex. kan den störa den allmänna ordningen.
Radioapparaternas volymknapp är påskruvad för fullt och uppvisningen kan innehålla reklam.
Petri Wanne, stadssekreterare
Folket på gatan anser dock att dansen bara är kul och inte stör det minsta. Ungdomarna vill gärna se bra breakdance med bra musik.
Man dansar ju också i USA, man får en amerikansk feeling!