Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Nyårshälsningar genom tiden

Från 2010
Uppdaterad 10.02.2020 14:57.
hästsko i tenn,

Nyår står för dörren, mitt under vinterkriget 1939, i det glada spralliga 50-talet och under 1960-talet med television och kallt krig. Lyssna på hur nyåret tas emot!

Nyår under vinterkriget: Jarl Hemmer läser en dikt

2:58

Mitt under brinnande vinterkrig hälsar diktaren Jarl Hemmer det nya året under dystra tongångar med sin dikt: "Hur spruckna och förstämda klämta världens nyårsklockor (...) så sänd oss vänner vapenhjälp mot djävulens koloss.."

Kändisar stöper nyårslyckor (dålig ljudkvalitet)

17:01

I ljudklippet från nyåret 1950 är man desto vitsigare. Där träffas kändisar för att stöpa nyårslyckor och sia om 1951. Med på plats är vänsterpolitikern Atos Wirtanen, Expressens finlandsreporter Rolle Ståhlström, pressombudsman Henrik Antell, kriminalchef Blom samt regissör Vivica von Frenckell-Bandler, som, enligt redaktörerna, inte "enbart sätter upp skökoscener på scenen utan även sånt som vi alla kan ha glädje av".

Kändisarna stöper lyckor och finner det mäkta roligt att kommunisten Wirtanen får pengar, statsministerns huvud på ett fat samt Finland utan den vänstra armen.

atos wirtanen, 1960
Bildtext Atos Wirtanen
Bild: Kalle Kultala

Henrik Antell får en liten lycka med en liten slätstruken statsminister. Lyckan har färre sprickor än svenska folkpartiet.

Rolle Ståhlström får en anka, eller med andra ord "milt våld på salongssoffan".

Vivica Bandler får en blomma eller ett lönnbränneri.

Kriminalchef Blom stöper med säker hand med ljudet av ett skott eller en fängelsedörr som slår igen bakom honom. Han får en lycka med resning och alibi.

Nyåret och televisionens framtid

2:57

1960 är televisionen på frammarsch och Einar Sundström talar om televisionens framtid 1961, man har nått upp till 100 000 licenser och man kommer att bygga ut sändarnätet.

Tredje världskrig och svenskans utdöende?

23:38

Nyåret 1961-1962 är däremot ytterst dyster igen. Åtminstone enligt riksdagsman Levi Jern. Han påpekar att man nog uppnått en milstolpe på vår levnadsväg, men hela världen är i fruktan för ett tredje världeskrig. Han talar också om den svenska stammen, som ej har råd till splittring. Och dessutom har vi ju alla personliga problem. Men han tröstar oss med musik av Jean Sibelius och uppläsning av Arvid Mörnes dikt "Sång i nyår".

Nyårstraditioner

13:57

1978 refererar man gamla nyårstraditioner och blickar även framåt.