Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Köpcenter - en livsstil

Uppdaterad 26.11.2018 10:11.

På 1980-talet växte stora köpcenter upp i centrum av städer. Det var köpcenter där man inte bara skulle handla varor utan också trivas och vistas. Sådana platser var Forum och Östra Centrum i Helsingfors och Thalia i Åbo.

Stora köpcenter började komma till Finland på 1960-talet. På 1970-talet byggde man köpcenter utanför centrum, dit man kom med bil.

Men på det köpglada åttiotalet var det nyaste nya stora köpcenter mitt i städerna. I Åbo kom Thalia nära Åbo Svenska Teater och i Helsingfors det nya Forum.

Det var köpcenter där man inte bara skulle handla varor utan fördriva tiden, gå på bio, äta, dricka hänga och förstås konsumera.

De stora köpcentren ansågs av många kritiska människor förkastliga, de skapade konsumtionshysteri och gjorde att små butiker dog. Och räcker kunderna ens till, frågar man sig i det kritiska diskussionsprogrammet?

Konsumenterna behövde ännu mera vägledning, att de inte skulle köpa sig fördärvade och i konkurs. Vissa medborgare är kritiska, men många av kunderna gillar också det nya Forum. Det gör staden mera europeisk och det är roligt att fördriva tiden där.

Mitt under brinnande lama utvidgade man Östra Centrum i Helsingfors, Nordens största köpcentrum.

Läs också