Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Tom of Finland i Finland

Från 2011
Uppdaterad 21.06.2016 10:27.
Utställning med Tom of Finland - Spela upp på Arenan

Länge var Tom of Finland känd internationellt, men inte i sitt hemland. Med sina bilder av muskulösa män betydde han mycket för homoerotisk konst och gaykultur. På 90-talet fick man för första gången se Tom of Finlands konst på galleri i Finland.

Tom of Finland föddes som Touko Laaksonen 1920 i S:t Karins. Han började skicka bilder till amerikanska gaytidningar under sent 1950-tal och antog sitt artistnamn för att hans identitet inte skulle röjas i hemlandet.

Positiva omdömen av Tom of Finland pekar bland annat på att han återgav stolta homosexuella män som inte tvekar att leva ut sin läggning. Detta bidrog till att stärka den begynnande gayrörelsen och ge den en identitet.

F. Valentine Hooven III säger att Tom of Finland är för bögar vad Disney är för barn. Han låter bögar få drömma och fantisera och leka på ett positivt sätt. Tom of Finland var den första som visade bögar i ett positivt ljus. F. Valentine Hooven III har skrivit en biografi om Tom of Finland.

Kritiker har dock hävdat att hans karaktärer ofta är stereotypa med en begränsad repertoar av sjömän, byggnadsarbetare och motorcykelpoliser som vanligen har en massiv och orealistisk fysik. Särskilt delar av hans tidiga konst återger ibland scener som närmast kan beskrivas som våldtäktsartade.

Bo-Erik Pelin säger att man ville ha en uställning med Tom of Finland, eftersom han är den mest kända finska konstnären i världen, även om han var nästan okänd i Finland på den tiden.

Tom of Finland dog den 7 november 1991 i Helsingfors, just innan en dokumentär om honom (Daddy and the Muscle Academy) hade premiär.

Text: Ida Fellman

Läs också