Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Efter Porkalaparentesen

Uppdaterad 04.01.2016 13:47.

Den 26 januari 1956 lyftes gränsbommen till Porkala efter en 11 år lång parentes. Hur var det då att komma till Porkala och de andra arrenderade områdena i Kyrkslätt? Och hur mår området tio år senare?

Det var meningen att Porkala skulle vara arrenderat till Sovjetunionen 50 år, dvs återlämnas 1994, men den 26 januari 1956, efter 11 år, överläts området under festliga former. Samarbetet mellan Finland och Sovjetunionen var så stabilt 1956.

Hur var det då att komma till Porkala och de andra arrenderade områdena i Kyrkslätt? Redaktörer och invånare minns tillbaka.

Redaktör Karl Sahlgren reser runt i Kyrkslätt, Porkala och byar runt omkring och frågar återflyttare och nyinflyttade hur det är att leva i området.

Vi får höra Gösta Lindeberg från Pickal gård och Lars Ehnrooth från Tyris gård som ödet behandlade olika. Också andra arbetare, fiskare och jordbrukare berättar om hur det kändes att komma till området efter arrenderingen.

Kyrkslätt håller också på att genomgå en industrialisering och urbanisering som bidrar till att de gamla näringarna dör ut. Vi besöker trädgårdsstaden Hagalund i Esbo och hör arkitekters syn på det nya Kyrkslätt.

Men bysmeden Hjalmar Tallberg jobbar på enligt traditionellt sätt medan han sjunger sina egna visor.