Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Hur såg man på Sovjetunionen 1986?

Från 2011
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Tom Backmansson presenterar programmet - Spela upp på Arenan

"Dobryi vetsher!/God afton!". Vad betyder Sovjetunionen för Finland 1986, trettio år efter Porkalas återlämnande? Varför förbjöds Born American? Och vad säger ungdomen om Sovjetunionen?

I Veckans puls undersöker och diskuterar man vad Sovjetunionen har för roll för Finland. Det är 30 år sedan Porkala överlämnades till Finland. Ambassadör Donald Fields är med och diskuterar.

Renny Harlins film Born American (Jäätävä polte) har förbjudits av Filmcensuren och en orsak var de antisovjetiska tendenserna. Donald Fields är inte förtjust i filmen, men han är emot censur i alla former. Dock är han inte överraskad att filmen förbjöds. "En film bör inte skada Finlands förbindelse till ett annat land", säger Fields.

Och det andra landet är förstås Sovjetunionen, kontrar Tom Backmansson.

Enligt en undersökning har över 90 procent av gymnasieeleverna i Finland en negativ eller mycket negativ bild av Sovjetunionen, säger redaktör Tom Backmansson. När Veckans puls frågar ungdomar på skolgårdar och gator verkar detta faktiskt stämma. K J Lång menar att ungdomen inte förstår vad Sovjetunionen har betytt för Finland.

Text: Ida Fellman

Om Porkalas återlämnande 1956 - Spela upp på Arenan
Hur ser ungdomar på Sovjet och Born American? - Spela upp på Arenan