Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

En rivgu i Kuttura, Ivalo

Uppdaterad 08.02.2016 08:58.

Korinna Korsström-Magga skulle bli konstnär, men slutade som renskötarhustru i Ivalo. Hur är det att vara rivgu, icke-samisk kvinna, bland samer? Redaktör Henrika Mercadante träffar henne för ett samtal..

Korinna Korsström-Magga ville inte jobba 9 till 5, hon ville bli konstnär och leva fritt. I ett skede behövde hon pengar och idéer så hon reste till Lappland för att jobba på ett hotell. Där träffade hon Henrik Magga som körde hundsläde med turister. Det sade pang och nu lever Korinna som en renskötarhustru i Ivalo, Kuttura.

Men det har inte alltid varit lätt. Korinna är van vid en finlandssvensk "trevlig fasad", men det har hon inte fått i Ivalo. Folk har varit skeptiska, eller rent ut sagt fräcka mot henne. I Lappland kallas kvinnor från södra Finland riuku. En riuku är ett smalt träd som man sågar ner och sätter sig över för att skita.

Korinna Korsström-Maggas svärmor beskriver Korinna som "liten och rödhårig, som hela tiden ville prata och öppna sig".

Korinna har fått vänja sig med ett liv där det inte lönar sig att vänta på mannen, renskötaren Henrik. Än är det renslakt eller björnjakt eller fest. Henrik kommer hem och ber Korinna tvätta sina skjortor.

Korinna har sina två barn Janrik och Jolanda. Hon berättar om skolan och språksvårigheter med finskan. Samiska lärde hon sig, till många samer förbluffan, men i bybutiken ropar familjen högt på svenska.