Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Thomas Elfgren utredde folkmordet i Rwanda och blev flerbarnspappa

Från 2014
Uppdaterad 08.01.2016 09:15.
Seportaget om Thomas Elfgren - Spela upp på Arenan

Thomas Elfgren reste till Kigali, Rwanda för att utreda den s.k. Borgåpastorns inblandning i folkmordet 1994. Han stannade i Rwanda och adoptopterade sex fullvuxna barn.

Kriminalöverkommissarie Thomas Elfgren har de senaste trettio åren varit med och utrett de mest uppmärksammade brotten i vårt land, trippelmordet i Vanda 1999, pizzeriamordet i Lahtis 2000. Om den organiserade brottslighet i den undre världen, samt i motorcykelgängen. En ny psykologisk spaningsmetod skall hjälpa att hitta dem.

Thomas Elfgren om organiserad brottslighet i den undre världen - Spela upp på Arenan
Pizzeriamordet i Lahtis - Spela upp på Arenan
Om Natural Born Killers - Spela upp på Arenan
Ny psykologisk spaningsmetod - Spela upp på Arenan

En viktig händelse för Thomas Elfgren blev när han deltog i folkmordsättegången i Haag efter inbördeskriget i Jugoslavien.

Haag: folkmordsättegången efter inbördeskriget i Jugoslavien - Spela upp på Arenan

Mest känd blev Elfgren för den stora allmänheten när han ledde utredningarna kring rwandiern som häktades i Borgå för delaktighet i folkmordet i Rwanda 1994. Thomas Elfgren kom till Kigali, Rwanda i mars 2007. Där träffade han sex stycken hemlösa vuxna barn som han kom att adoptera. Adoptionsprocessen gick snabbt. Det var en diffus men juridisk process, berättar Elfgren i Min morgon 2010.

Rwandapastorn Francois Bazaramba i Borgå - Spela upp på Arenan
Thomas Elfgren i Min Morgon - Spela upp på Arenan

"Det goda med livet är att det är fullt av överraskningar, att jag nu har en familj med fem söner och en dotter", berättar Thomas Elfgren."

När Kati Grönholm träffar Thomas Elfgren 2012 försöker han bygga upp en framtid för sina sex barn John, David, Benjamin, James, Morris och Mariah. Alla barnen är från Uganda. Deras föräldrar flydde från Rwanda 1959. Efter folkmordet 1994 kom barnen av olika orsaker ensamma till Rwanda. Barnen hade förlorat familjemedlemmar, men framför allt mist tilltron på framtid och kärlek.

Det var viktigt för dem att få en pappa i fråga om praktiska detaljer, men också för känslor och kärlek, berättar Elfgren. Adoptionen är det viktigaste och bästa han någonsin har gjort i hela sitt liv.

Pojkarna älskar sin nya pappa, han är hård om man gör dumheter men har bra planer och kärlek. Men Rwanda och Afrika är fullt av gatubarn. Trettonåriga Eddie levde fem år av sitt liv på gatan, han går för första gången i skola nu. Elfgren kan inte adoptera ett barn till, men han inkluderar Eddie i familjen så gott det går. Han betalar skolavgifter och låter Eddie delta i familjen. Men han skulle vilja hitta en fosterfamilj åt honom.

Thomas Elfgren är orolig för sina barn i Rwanda, om det uppstår en ny konflikt. Helst skulle han vilja ta hela familjen med sig till Finland. Tre av barnen bor nu i Finland, tre i Rwanda.

Att Elfgren adopterade dessa barn var en egoistisk process, berättar han i Bettina 2013. Men han ville också hjälpa. Elfgren är dock en pessimist, därför gäller det att kämpa emot det onda och ansvarslösa. Civilisationes skikt är tunt. Processen i Rwanda exceptionell, juridisk process där allt gås igenom. Dagens Rwanda står högt, ingen korruption, tillväxtprocess, men allt hänger på en tunn tråd. Elfgren tror inte på "Genocide never again", men man måste kämpa emot.

Thomas Elfgren hos Bettina - Spela upp på Arenan

I sitt sommarprat 2013 berättar Elfgren om sina erfarenheter i Rwanda och hur den afrikanska kulturen har påverkat hans värderingar.

Thomas Elfgren sommarpratar

24:17

Text: Ida Fellman

Läs också