Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

En kommunalläkares vardag i Borgå

Från 2011
Uppdaterad 01.06.2016 10:11.
Reportage om doktor Olof Palmgren i Borgå - Spela upp på Arenan

Det är bråda tider för kommunalläkare Olof Palmgren i Borgå 1962. Redaktör Pontus Nordling har gjort en dramatisk film där vi får följa med Palmgrens arbete.

På morgonen går doktor Olof Palmgren en trappa ner från sin tjänstebostad till mottagningen. När Palmgren skall sluta sin arbetsdag vet han inte, den ena dagen är inte den andra lik. Sjukdomar och olycksfall anmäler inte sin ankomst på förhand.

På Olof Palmgrens ansvar ligger hälften av alla 15 000 invånarna i Borgå och Borgå landskommun. Läkaren sköter både sjukvård och hälsovård, såsom rådgivning, skolundersökningar och vaccinationer.

En kommunalläkare måste alltid vara beredd att rycka ut. Telefonen är hans gissel både vardagar och helgdagar. Det är det som gör att en kommunalläkare ofta sliter ut sig i förtid.

Den första patienten har öronvärk. Olof Palmgren måste punktera örat med en nål han steriliserat i en låga. Dessutom får kvinnan penicillin.

Ibland kommer läkaren bekvämt till patienterna med sin bil från dörr till dörr, men ibland kan sjukbesöken bli strapatsrika. Det är inte alltid så lätt att hitta på små vägar i skärgården. Den här dagen kör Olof Palmgren med färjan till södra Emsalö. Patienten i Emsalö har högt blodtryck, slitet knä och snuva.

Nästa anhalt är folkskolan i Hammars där doktor Palmgren tar emot elever. På Palmgrens ansvar ligger 12 skolor, han besöker varje skola en gång per termin. Palmgren undersöker eleverna, men också klassrummens, kökets och toaletternas skick.

En annan dag kan det vara ett besök på kommunalhemmet i Ebbo. Där finns sjuk- och åldringsavdelningar. Doktor Palmgren sköter också mödra- och spädbarnsrådgvining i kommungården en gång i månaden.

Efter en tung arbetsdag kan Olof Palmgren ibland hinna sitta i soffan och läsa för sina barn, men ofta har de lagt sig då han kommer hem. Doktor Olof Palmgren har fritidsintressen såsom fotografering, smalfilmning och litteratur, men den mesta av fritiden går åt till att fylla i papper. Och så ringer telefonen igen, det är en trolig hjärtinfarkt.