Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Statsminister Olof Palme har mördats

Publicerad 25.02.2011 12:00. Uppdaterad 15.06.2020 13:36.

Hela världen fick en chock morgonen den första mars 1986. Sveriges statsminister Olof Palme hade skjutits på öppen gata i centrala Stockholm och avlidit kvällen innan.

Olof Palme sköts på Sveavägen i centrala Stockholm omkring klockan 23.20 den 28 februari 1986 när han tillsammans med sin hustru Lisbet Palme skulle ta en promenad hem från biografen Grand. Han fördes till Sabbatsbergs sjukhus där han dödförklarades klockan 00.06 den 1 mars 1986.

De enda spår som gärningsmannen lämnade efter sig var två kulor av typen Winchester-Western .357 Magnum. Båda kulorna överensstämmer med de blyfragment som hittats i paret Palmes kläder. Det överlägset vanligaste vapnet för denna ammunition är Smith & Wesson .357 och därför har stora ansträngningar gjorts för att hitta vapnet.

Vad var de omedelbara reaktionerna på Palmemordet? Hur påverkade mordet öppenheten i det svenska samhället? Vi ser Finlands statsminister Kalevi Sorsa nedbruten av sorg. Också andra statsöverhuvud är djupt chockade.

Vanliga medborgare kan inte förstå vad som hänt. Finlands ambassadör i Sverige Martti Ahtisaari köar med det svenska folket för att skriva i minnesboken över Olof Palme. Folkhemmet Sverige är skakat i sina grundvalar.

2020, 34 år efter mordet på Olof Palme, anser utredarna att det är Stig Engström, den så kallade "Skandiamannen", som mördade Palme.