Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Presidentkanditarna 2012 som unga

Från 2012
Uppdaterad 09.04.2015 09:49.
Lipponen, Biaudet och Samfundet Finland-Sovjetunionen - Spela upp på Arenan

När har våra presidentkandidater figurerat i pressen för första gången? Och ser man det blivande presidentskapet hos någon av dem?

När Paavo Väyrynen från centerpartiet valdes in i riksdagen 1970 var han endast 23 år gammal. Som 29-åring fick han posten som undervisningsminister och därifrån kom han uppåt till arbetskraftsminister och utrikesminister. Det är som utrikesminister han får frågan om Finlands förhållande till Irak 1978.

Intervju med utrikesminister Paavo Väyrynen 1978 - Spela upp på Arenan

Paavo Lipponen var på 1970-talet en vänsterinriktad socialdemokrat. Men var det så att han 1978 närmade sig marknadsekonomin och företagen? Det undrar i alla fall journalisterna.

Paavo Lipponen om socialism och blandekonomi - Spela upp på Arenan

Eva Biaudet valdes in i Helsingfors stadsfullmäktige 1989, men redan 1987 utmanade hon gubbarna i politiken och samfunden.

Paavo Arhinmäki var intresserad av politik tidigt. Vad ansåg han om val 1999?

Paavo Arhinmäki om riksdagsvalet 1999 - Spela upp på Arenan

Också Pekka Haavisto har varit med i politiken länge och var med de gröna om att lämna in en interpellation till regeringen före riksdagsvalet 1988.

Haavisto och interpellationen mot regeringen av de gröna - Spela upp på Arenan

Sauli Niinistö har alltid varit jurist uti fingerspetsarna. Han blev finansminister efter riksdagsvalet 1995. Här debatterar han med Pekka Haavisto och Paavo Lipponen och andra inför det valet.

Sauli Niinistö, Paavo Lipponen, Pekka Haavisto m.fl. i valdebatt - Spela upp på Arenan

Timo Soini började som partisekreterare för Finlands lantbygdsparti innan det upplöstes och Sannfinländarna uppstod med vissa av partiets medlemmar.

Timo Soini som FLP:s partisekreterare - Spela upp på Arenan

Sari Essayah har varit nästan osynlig i politiska kretsar, i alla fall på svenska. Men bakom sig har hon en lång gångarkarriär. 1996 var hon på väg till OS i Atlanta.

Sari Essayah och andra idrottare på väg till Atlanta 1996 - Spela upp på Arenan

Text: Ida Fellman

Läs också