Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Valdebatten 1991 - många små och stora partier

Från 2011
Uppdaterad 13.04.2015 10:41.
Presentation av de sexton partierna - Spela upp på Arenan

Finland höll 1991 på att glida in i en ekonomisk recession. Kritiken mot den rådande politiken bland folket var stor. På den stora svenska valdebatten deltar sexton partier som vill ändra Finlands kurs.

När Finland går mot svåra ekonomiska tider blir skepsisen mot regerande politiker stor. Inför riksdagsvalet 1991 ställde hela sjutton stycken partier upp i. Och många av dem var små partier, med en viss målgrupp: pensionärer, milöjaktivister.

I den svenska televisionens stora valdebatt är det är bara Mänsklighetspartiet (IPU) som inte deltar.

De sexton "omänskliga" politikerna presenteras av Geo Stenius och Marianne Carlsson. Pensionärerna representeras av Bjarne Östman från Pensionärspartiet och Olavi Kaartinen från det Obundna pensionärspartiet och Kirsti Paronen från de gröna pensionärerna. Gröna tankar framför också Eugen Parkatti från det Ekologiska partiet de Gröna (senare Det ekobrokiga partiet Kipu) och gröna förbundet av Helena Smirnoff.

Georg C Ehrnrooth representerar det konstitutionella högerpartiet och Bjarne Kallis det Kristliga förbundet, Kyösti Lallukka Liberala folkpartiet och Bodil Schmandt Kvinnoförföndet.

Ann-Sofi Högström får stå till svars för Samlingspartiet, Ole Norrback för sfp och Olli Rehn för Centern och Erkki Rintala för Finlands landsbygdsparti.

På vänsterkanten hittar vi Kalevi Wahrman från Kommunistiska arbetarpartiet för fred och socialism, Claes Andersson från Vänsterförbundet och Ilkka-Christian Björklund från det socialdemokratiska partiet.

Och så kan debatterandet sätta igång: om riksdagsmännen och politiken, energifrågor, den ekonomiska situationen i Finland, flyktingar och erotiska filmer.

Partierna fick även delta i debatter med färre partier representerade. Men även i dessa sammanhang är det vissa som hörs.

Partipolitik, lantbrukslagen och mat - Spela upp på Arenan
Erotiska filmer, EG och Finland, Irakinvasionen - Spela upp på Arenan
Riksdagsmännens förmåner och partitillhörighet - Spela upp på Arenan
Regeringspolitik - Spela upp på Arenan
Den ekonomiska politiken - Spela upp på Arenan
Finland och flyktingarna - Spela upp på Arenan